Waar vroeger de uitgewoonde bouwval van een oude voetbalclub stond, staat nu een strak, donkergrijs gebouw: de kantine van Honkbal op Zuid. Het oogt gloednieuw, maar er zijn bijna geen nieuwe spullen en materialen voor gebruikt.  

Er zijn steeds minder nieuwe grondstoffen beschikbaar in de wereld. Ze zijn schaars, duur en het vrijmaken ervan zorgt voor veel CO2 uitstoot. Als we willen blijven bouwen, moeten we daarom vaker aan de slag met circulair. Dat betekent: spullen opnieuw gebruiken, bewuster kopen, slimmer ontwerpen en beter wegdoen. Op die manier werken we aan een betaalbare en groene stad op een gezonde planeet.  

Van meubels tot muren 

Dick Lockhorst, voorzitter van Honkbal op Zuid, vertelt over de succesvolle circulaire verbouwing. “De meeste spullen komen uit het Erasmus MC, de wandjes in het toilet bijvoorbeeld. Je ziet de kamernummers er nog opstaan, maar dat heeft wel wat. De bar is gemaakt van stadshout en het hout op de gevel is ook tweedehands. De meubels komen grotendeels van Het Goed. Eigenlijk zijn alleen de wasbakken, de toiletpotten en wat keukenapparatuur nieuw.” 

Enthousiaste leden  

Iedereen die erbij betrokken was, vindt de verbouwing een groot succes. Ook Dick. De sleutel? “Een sterke samenwerking”, zegt hij. “De aannemer dacht erg creatief mee en ook de architect stond ervoor open. Dat is belangrijk.” 

Een grotere uitdaging was het enthousiasmeren van de leden. “Sommigen dachten dat ze boven een emmer moesten gaan hangen in plaats van een toilet.” Maar toen ze eenmaal zagen hoe het ging, werden ze steeds enthousiaster. Veel mensen spiekten door de ramen naar binnen en sommigen kwamen zelfs spullen brengen die ze zelf niet meer gebruikten. “Ze hadden niet gedacht dat dit resultaat mogelijk was met tweedehands materiaal!” 

Opslagpunten voor tweedehands bouwmateriaal 

Je moet natuurlijk wel weten waar je al dat materiaal vandaan moet halen. Dat kan een uitdaging zijn. “Ik denk dat er behoefte komt aan meer centrale opslagpunten voor tweedehands spullen en bouwmateriaal. Nieuw materiaal wordt steeds schaarser en duurder. Dat betekent dat er creatief en zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Ik zie daarvoor geen andere oplossing dan circulair.” 

Optimaal voor het klimaat en voor de portemonnee 

Als je afhankelijk bent van subsidies, zijn die oplopende prijzen al helemaal een uitdaging. “We zijn aangewezen op geld dat we krijgen van de gemeente en overheid. Dat is publiek geld, dus ik wil er zorgvuldig mee omgaan. We hebben gezocht naar een optimale manier om het geld te besteden en daar kwam circulair uit. Dat bleek niet alleen optimaal voor het klimaat, maar ook voor onze portemonnee.” 

Lessen en plannen voor de toekomst 

Honkbal op Zuid is de vernieuwde thuisbasis van de clubs Portland Poema’s en Urban 010. Naast honkbal, wil Dick in de toekomst ook andere dingen bieden voor de wijk. “De kantine ziet er door de verbouwing weer aantrekkelijk uit, dus we hopen dat buurtbewoners ons weten te vinden om samen te komen en aan activiteiten mee te doen. We willen zomer én winter open.” 

Hoe die winter wordt, is nog even afwachten. “Honkbal is een zomersport. De architect maakte de keuze om niet te isoleren door de extra kosten die dat met zich meebracht. Als gebruikers zijn we daardoor eigenlijk tekortgedaan, want met de oplopende gasprijzen is het nu niet te doen om het hier in de winter warm te stoken. Dat willen we nu nog herstellen. Een mooi plan voor de toekomst!”