‘Te groot, te klein, te lelijk. Zonde!’

Tonnen groente verdwijnen in de prullenbak omdat ze niet aan de standaard voldoen. ‘Niet nodig’, vinden Sean Patrick, Walter Zantinge en Pieter van der Manden van VeggiHap. Zij toveren de buitenbeentjes om tot VeggiPasta.

Wat is jullie initiatief?
‘VeggiHap wil groente eten aantrekkelijk maken! Wij gaan bij lokale boeren op zoek naar imperfecte en overbodige groente. Daar maken we heerlijke VeggiPasta van. Goed voor jou als consument en voor de hele voedselketen!’

Hoe kwamen jullie op het idee?
‘De voedingsindustrie gooit jaarlijks tonnen groente weg, omdat ze niet voldoen aan de standaard van de markt; te groot, te klein, misvormd of te lelijk. Zonde! Tegelijkertijd eten mensen niet graag groente. Ze vinden het lastig, niet lekker of het kost te veel tijd. Wij wilden van de afgekeurde groente een product maken dat mensen wekelijks eten: pasta.’ Zo ontwikkelden we VeggiPasta, met meer dan 50 procent groente en de bite en textuur van de beste Italiaanse pasta.’

Voor wie is het vooral bedoeld?
‘Het idee is dat iedereen het kan eten. Warm, koud, als lunch of als diner. We zien dat mensen die groente lekker vinden en gezond willen leven onze pasta fantastisch vinden. Maar ook mensen die nooit van groente hielden, krijgen nu hun ‘verborgen’ portie binnen. Een uitkomst voor kinderen! En vooral voor hun ouders; je geeft je kroost een portie groente en hebt zelf ook binnen een handomdraai een lekker en gezond maal op tafel.’

Wat is jullie missie?
‘We willen de diversiteit die de natuur ons biedt, dus verschillende gewassen, kleuren en afmetingen, naar elke maaltijd brengen.’

Waarom doen jullie dit?
‘Het gaat er niet om hoe groente eruitziet, het gaat om de voedingswaarde. We stimuleren boeren gewassen te oogsten die de markt minder snel afneemt. Dat is goed voor de diversiteit op het land en op het bord. En we willen alle groente die nu wordt weggegooid ophalen en in onze producten gebruiken.’

Wat maakt jullie initiatief circulair?
‘We upcyclen veggies die weggegooid worden tot de lekkerste VeggiPasta.’

Levert jullie initiatief werkgelegenheid op?
‘We bouwen aan een sterk team en werken ook met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

Wat is kenmerkend aan jullie initiatief?
‘Wij zijn het eerste bedrijf wereldwijd dat VeggiPasta maakt met meer dan 50% circulaire groente.’

Wat gaan Rotterdammers ervan merken?
‘Die zien VeggiPasta binnenkort hopelijk op elke hoek van de straat liggen, zodat ze op een eenvoudige manier lekker en gezond kunnen eten.  Het is al te koop in speciaalzaken en online. We zijn bezig met een crowdfunding om op te schalen en aan de groeiende vraag te kunnen voldoen.’

Wat heeft Rotterdam / hebben Rotterdammers aan jullie initiatief?
‘Werkgelegenheid, lekker eten en hopelijk over een paar jaar een Rotterdamse best practice dat de wereld over gaat en Rotterdam als food startup-stad op de kaart zet.’

www.veggihap.com