Stefan Herwig weet veel van eetbare stadsnatuur en geeft daar regelmatig workshops over. ‘Ik maak bewoners enthousiast om voor hun huis of ergens in de wijk een voedseltuin aan te leggen met meerjarige eetbare gewassen. Als steeds meer stadsbewoners zelf hun eten verbouwen, zorgt dat voor minder voedselverspilling.’

Bij eetbare stadsnatuur denken veel mensen waarschijnlijk als eerste aan tomaten, boontjes en courgettes uit de volkstuin. Maar er groeit nog veel meer lekkers in de stad, zoals eetbare bloemen, vruchten, zaden, kruiden en noten. In Stefans workshop leren bewoners niet alleen hoe ze eetbare stadsnatuur kunnen herkennen, maar ook hoe ze hun eigen voedseltuin kunnen aanplanten.

Kweken en opeten
‘In de stad zie je steeds meer buurtmoestuinen waar bewoners samen groenten, fruit en kruiden verbouwen die ze thuis lekker opeten. Al die verse producten hoeven dus niet meer uit de supermarkt te komen. Ook gaan deze stadslandbouwers veel gezonder en bewuster met hun eten om. En de stad wordt er groener van.’

Eetbare lelies
Bewoners die niets voelen voor een buurttuin, kunnen ook dichter bij huis aan de slag. ‘Sterker nog, in hun eigen straat’, zegt Stefan. ‘Zelfs in een geveltuin kun je heel wat meerjarige eetbare gewassen kwijt door slim in lagen te planten. Wat dacht je van spinazie die klimt, een struik vol sappige bessen, eetbare lelies, een kruidenplant die naar cola ruikt? Er kan heel veel op een paar vierkante meter!’

Wilt u ook aan de slag? Stefan geeft workshops in de voedseltuinen van Coöperatie Ondergrond: www.ondergrond.eu/activiteiten

Van 7 tot en met 13 september 2021 is de landelijke Verspillingsvrije Week . Ga de uitdaging aan en start met anders boodschappen doen, koken op maat of misschien wel met uw eigen voedseltuin.
www.samentegenvoedselverspilling.nl