Van 3 tot en met 28 augustus stond Rotterdam Circulair met de DroomBoom op Jeugdvakantieland in Rotterdam Ahoy. In onze DroomBoom konden kinderen hun circulaire tip of idee hangen. Uit de 357 ideeën koos de jury het idee van de 8-jarige Rosalie uiteindelijk als winnaar. Zij schreef op haar droomkaart: “Maak van je oude of te kleine kleren iets moois, maak bijvoorbeeld van 2 dingen 1”. Rotterdam Circulair gaat ervoor zorgen dat dit idee ook echt uitgevoerd kan worden.

Een goed idee vond onze jury, want er wordt per Rotterdammer per jaar wel zo’n 8 kilo textiel weggegooid en dat is zonde natuurlijk. Bovendien stimuleert dit idee ook de creativiteit, want van die oude kledingstukken maak je een nieuw uniek stuk.

De winnaar
Rosalie is door het dolle heen als ze hoort dat zij het winnende idee heeft verzonnen. Ze was naar Jeugdvakantieland met haar moeder, haar zus, haar zusje en haar nichtjes. Toen ze de boom zag besloot ze meteen haar idee op te hangen. Rosalie vindt het belangrijk om spullen te recyclen. Ze gooit sowieso al nooit kleding weg, meestal geeft ze het weg of ze stopt het in de bak van het Leger des Heils. Maar er weer iets nieuws van maken lijkt haar te gek.Dat mensen zoveel spullen weggooien vindt ze echt stom. Ook zwerfafval vindt ze helemaal niks. Daarom ruimde ze een paar dagen geleden zelf het afval op wat mensen in de speeltuin hadden achtergelaten. Dat zouden meer mensen moeten doen!

Make it happen
Rotterdam Circulair gaat ervoor zorgen dat het idee van Rosalie ook echt uitgevoerd wordt. Zo krijgt haar kleding een tweede leven. En Rosalie wint daarnaast een heerlijk dagje weg naar Diergaarde Blijdorp Zoo voor 4 personen en een ‘ik ben een Blijdorpert’ t-shirt. En als het shirt niet meer past, dan geeft ze het aan haar zusje.

Top 5
En er waren meer goede ideeën! Daarom heeft de jury besloten om een top 5 te maken. Allemaal winnen zij 4 vrijkaarten voor Diergaarde Blijdorp en een t-shirt.
Naast Rosalie is dit de top 5 (in willekeurige volgorde):

Fiene (6 jr) schreef: Organiseer een wedstrijd tussen alle Rotterdamse basisscholen; wie haalt zo veel mogelijk afval op, als prijs ontvangt de winnaar een activiteit m.b.t. natuur op het schoolplein.

Lilly (4 jr) bedacht een drijvend eiland met een gerecyclede speeltuin erop.

Iris (7 jr) verzon de zwerfemmer. Er worden 100 zwerfemmers uitgedeeld in de stad. Vul de emmer met zwerfafval en leeg deze in de daarvoor bestemde container. Geef daarna de zwerfemmer door, zo zorgen we er samen voor dat onze stad een stukje mooier en schoner wordt.

Elve (9 jr) wilde graag een kringloophoek op elke school en in elke supermarkt.

Deze ideeën worden nog niet meteen uitgevoerd, maar hebben ons zeker aan het denken gezet. Daarom verdienen ze ook een prijs.

Alle winnaars zijn per mail op de hoogte gesteld.