Plastic Soep? Wat is dat eigenlijk? Dat was de startvraag van wethouder Bonte tijdens zijn gastles op de Openbare Jenaplanschool de Blijberg. Als een ware quizmaster verzorgde hij een kennistest die in het teken van circulair en The Interceptor stond.

Wat doe ik met een kapotte broodrooster? Snel schrijven de kinderen het antwoord op in hun uitwisbare aantekeningenboekjes. Opvallend is dat de kinderen al van alles weten over duurzaamheid, recyclen en het probleem rond plasticafval in de oceaan. Zo wordt de ene na de andere vinger opgestoken en weten ze maar al te goed dat afval goud waard kan zijn.

Lesmateriaal Circulair
Het circulaire kennisspel is onderdeel van het lesprogramma over de duurzame toekomst van Rotterdam en innovaties als ‘The Interceptor’ die daaraan bijdragen. Het pakket biedt op speelse wijze uitleg over ‘circulariteit’ en hoe de nieuwe uitvinding van The Ocean Cleanup door afval uit de rivier te halen, daaraan bijdraagt. De leerlingen ontdekken ook hoe zij zelf hun steentje kunnen bijdragen. De quiz is geschikt voor leerlingen van groep zes, zeven en acht.

Na tien vragen hadden maar liefst negen kinderen, negen vragen goed. Het was tijd voor de bonusvraag. ‘Hoe lossen we de plastic soep in de oceaan op?’, vroeg de wethouder.  Achtentwintig jonge deskundigen starten druk met schrijven. De meest ingenieuze ideeën komen voorbij. “We moeten het plastic niet alleen uit de zee halen, maar minder plastic gebruiken en campagnes bedenken hoe we het voorkomen.”, aldus de winnaar die naar huis ging met een broodplank gemaakt van een Es uit het Euromastpark.

DOWNLOAD HIER HET LESMATERIAAL!