In het Oude Noorden aan de Gerard Scholtenstraat is sinds begin deze maand een bijzondere kunstinstallatie te bewonderen van Eddy Kaijser (Studio ID Eddy). Er kwamen geen klassieke zeevruchten te pas aan dit ontwerp, het materiaal is namelijk gemaakt van zwerfplastic dat met hulp van scholieren en PlasticWhale opgevist is uit de Rotte. Het plastic werd gewassen, gedroogd en versneden tot lange linten. Bewoners haakten en breiden vervolgens de ‘zeevruchten’.

Invloed van mens op het water
Fruits de Mer kijkt kritisch naar de vraag wat de invloed van de mens is op het water. Ons afval dat op straat belandt waait sloten, meren, watergangen, rivieren en andere wateren in. Zo komt een groot deel van het zwerfafval uiteindelijk terecht in zee.

Zo kan jij bijdragen aan plasticvrije wateren:

– Tijdens de boodschappen
Gebruik zo min mogelijk plastic. Neem een eigen tas mee als je je boodschappen doet en zorg voor een netje waar je losse groente en fruit in doet. Natuurlijk ook als je naar de markt gaat.

– Op straat
Voorkom dat zwerfafval op straat en in het water terecht komt. Gooi afval in een prullenbak. Zijn de bakken vol? Neem je afval dan mee naar huis.

– Klussen
Ga je klussen en heb je een container met bouw/sloopafval? Zorg dat dit afval niet uit de container waait door het bijvoorbeeld af te dekken met een zeil. Snijd op breek je afval niet buiten om te vorkomen dat het wegwaait.

– Doe mee met initiatieven in de stad
In de stad zijn al diverse initiatieven die helpen om de wateren schoon te maken – en dat kan op een leuke manier. Boek bijvoorbeeld een sloep van PlasticWhale of iKapitein.

– Word plastic-raper
Bewoners en ondernemers kunnen gratis schoonmaakmaterialen zoals een afvalknijper en handschoenen bij de gemeente aanvragen. Bel hiervoor met 14010.

Fruits de Mer
Gerard Scholtenstraat 52A

Tot eind februari te bezichtigen door de ruiten van het pand. Het mooist als het donker is.