Van zooi naar mooi, wat kun jij zelf doen?
Afval wordt nog te vaak gezien als zooi. Doodzonde. Want als Rotterdammers hun afval goed scheiden, wordt het ineens nuttige grondstof voor iets moois. Zo laten we samen zien dat ‘zooi’ waarde heeft. Net als goud. Dat pleur je toch ook niet weg?

Wat kun jij zelf doen om afval te verminderen en bij te dragen aan een circulair Rotterdam?

Lees de 5 gouden tips!

1. DRINK WATER UIT EEN HERVULBARE WATERFLES
Plastic wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu. Drink daarom kraanwater uit een her­vulbare waterfles. Dat scheelt veel plastic.
2. GOOI KAPOTTE SPULLEN NIET WEG, MAAR REPAREER ZE
Is je blender stuk? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of ‘ie gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld bij een Repair Café. Is het apparaat niet meer te fiksen? Breng het naar een milieupark en laat het recyclen.
3. SCHEID JE AFVAL EN GEEF SPULLEN EEN TWEEDE LEVEN
Afval scheiden is tegenwoordig een eitje. Overal in Rotterdam staan containers voor papier, glas, pmd (plastic, metaal en dranken­kartons), textiel en restafval. Heb je spullen die nog prima meekunnen of behoefte aan iets nieuws? Ga naar de Piekfijnwinkel of Marktplaats. Dan maak je een ander blij en vind je misschien een juweeltje dat met een likje verf nog prima meekan.
4. NEEM EEN TAS MEE BIJ HET BOODSCHAPPEN DOEN
Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als je naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat je koopt meerdere keren. En gooi het in de pmd-container als het stuk is.
5. GOOI GEEN ETEN WEG
Nog steeds verdwijnt er veel eten in de prul­lenbak. Jammer en gemakkelijk te voorkomen! Koop en kook kleine porties en gooi restjes niet weg. Vaak kun je daar nog hele lekkere dingen mee maken. Kijk voor inspiratie op voedingscentrum.nl. Toch wat over? Scheid het dan als gft-afval of maak er compost van.

Heb jij zelf een creatief idee hoe Rotterdam afval kan verminderen, hergebruiken of recyclen? Laat het weten via de contactpagina.

Ben je ondernemer/stadmaker/doener op het gebied van de circulaire economie?
Goed bezig! We willen hartstikke graag kennismaken en kijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen. Neem contact op via de contactpagina. En kijk ook eens op www.ondernemen010.nl