Stevige groentesoep met gekruide tomaatjes, geitenkaas en volkoren-snoepbroodjes

Maak bouillons en bewaar het in de vriezer. Met een bouillon als basis kun je heel snel en makkelijk smaakvolle gerechten op tafel zetten. En een bouillon trek je van alles wat je anders direct de prullenbak in gegooid zou hebben.

In onderstaande video laat chefkok Ramon Beuk zien hoe je dat doet en hoe je een soep maakt. Hoe je van oud brood heerlijk s(n)oepbrood maakt en hoe je kaaskontjes helemaal op raspt en in de vriezer kunt bewaren en hergebruiken over de pasta, salades en voor die heerlijke s(n)oepbroodjes.

Ingrediƫnten

2 uien
1 bol knoflook
1 winter wortel
3 aardappelen
1 prei

3 laurierblaadjes
1 groentebouillonblokje
150 g geitenkaas
100 g kerstomaatjes
50 g zware olijven
1 tl komijnzaad
1 klein bosje selderij

4 sneden volkorenbrood (paar dagen oud)
60 g roomboter
100 extra belegen kaas
olijfolie

Bereiding

Bouillon
Ui, knoflook, wortel en aardappel schillen en alle schillen in een grote pan doen.
De prei wassen en de buitenste bladeren en het groen bij de overschillen in de pan doen. Voeg water toe dat alles onder staat. Voeg de laurier en de stelen van selderij toe.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het 2 uur treken.
Zeven en het bouillonblokje toevoegen.

Groenten
Ui snipperen. Drie tenen knoflook hakken en de overige tenen in de vriezer bewaren. (Knoflook kun je perfect invriezen en is makkelijk vanuit de vriezer te gebruiken)
Alle groenten in gelijk stukken snijden.
De aardappel en de wortel samen met de ui en knoflook zachtjes in 15 minuten roerbakken. Na 10 minuten de prei toevoegen. Maak op smaak met zout en peper.

Tomaatjes
Verhit een pan met anti-aanbaklaag tot deze goed heet is. Doe de komijn in de droge pan en schep de komijn al roerend 1 minuut om in de pan. Neem de pan van het vuur en voeg de tomaatjes en 2 el olijfolie toe aan de nog hete pan. Voeg zout, peper en fijngehakte selderij en gehakte olijven toe aan de tomaatjes.

S(n)oepbrood
Hak het brood in grove stukken. Meng het brood met 4 el olijfolie. Verwarm een pan met anti-aanbaklaag en bak het brood al roerend bruin men krokant. Neem de pan van het vuur en strooi geraspte kaas over het hete brood.

Serveren

Heldere soep
Maak de bouillon op smaak met zout en peper. Verdeel de groenten over de borden en schep de bouillon op de groenten. Maak de soep af met de geitenkaas en tomaatjes en serveer met de broodjes.

Pureesoep
Meng de groenten door de bouillon en pureer met de staafmixer. Maak op smaak met zout en peper. Maak de soep af met de geitenkaas en tomaatjes en serveer met de broodjes