ROTTERDAM CIRCULAIR DOET MEE AAN HET FOOD.FILM.FEST. 

Met Food.Film.Fest. willen we je de uitdagingen laten zien van het wereldwijde voedselsysteem. Dit systeem heeft een steeds grotere invloed op mens, dier en milieu. Hoe zorgen we dat er genoeg en gezond voedsel voor iedereen is en dat er minder wordt verspild?

Rotterdam Circulair heeft vier prachtige films geselecteerd die je laten nadenken over ons voedselsysteem en die ook hoop bieden voor oplossingen: “The Great Green Wall”,  “Honeyland”, “Voedselbossen” en “To Which We Belong”. Na afloop van de films gaan collega’s en gespreksleiders Anoek van den Broek en Sabina van der Spek aan de hand van een aantal verdiepende vragen in gesprek met de aanwezigen.

We doen heel veel binnen het programma Circulair, in de vorm van pilots en projecten. Soms willen we de ruimte en tijd geven om samen met elkaar te denken. Wat betekent deze film voor je? Ben je aan het denken gezet? Hoe kijk jij aan tegen het voedselsysteem van de toekomst? En misschien zie jij wel direct kansen om in je dagelijks werk ook iets te doen.

De bijeenkomsten zijn onder het genot van een hapje en een drankje.

Laat je raken, verrassen en informeren en kom vooral ook om te ontmoeten.
Blok je agenda en hopelijk tot ziens op 18 november, 8 december en/of 9 december!

Iedereen is welkom! 

Programma

The Great Green Wall

Vrijdag 18 november | The Great Green Wall
14.30 – 14.55 uur Inloop met koffie en thee + informatiemarkt
14.55 – 15.00 uur Opening door Sabina van der Spek
15.00 – 16.45 uur Vertoning “The Great Green Wall”
16.45 – 17.30 uur Verdiepend gesprek met hapje en drankje
Locatie: Auditorium – Begane grond, Timmerhuis, Halvemaanpassage 90

Met een bus reist de Malinese zangeres Inna Modja langs de Grote Groene Muur, het visionaire project om de oprukkende Sahara een halt toe te roepen door bomen te planten over de hele breedte van het Afrikaanse continent. Inna neemt de kijker mee van Senegal tot Ethiopië. Aan de hand van talloze ontmoetingen vertelt ze het verhaal van voedselschaarste, conflict en migratie, maar ook dat van veerkracht, mogelijkheden en hoop.

Aanmelden is niet meer mogelijk

Honeyland

Donderdag 8 december | Honeyland
14.00 – 14.15 uur Inloop met koffie en thee
14.15 – 15.45 uur Vertoning “Honeyland”
15.45 – 16.15 uur Verdiepend gesprek met hapje en drankje
Locatie: Auditorium – Begane grond, Timmerhuis, Halvemaanpassage 90

Hatidze, een vrouwelijke imker, woont met haar zieke moeder in de bergen van Noord-Macedonië waar ze honing wint door het volgen en verzorgen van wilde bijen. Zo laat ze telkens de helft van de honingraten over zodat de bijen niets tekortkomen. Een rondtrekkende familie strijkt installeert zich naast de imker en begint aan intensieve honingproductie waardoor het natuurlijke evenwicht in de omgeving verstoord raakt.

Naast een krachtige verbeelding van roofbouw op kleine schaal die iedereen aan het denken zou moeten zetten, is Honeyland ook een geweldig portret van Hatidze, indrukwekkende Honeyland symbool lijkt te staan voor de kwesties rond de uitputting van de aarde waar de hele wereldbevolking mee worstelt.

Aanmelden is niet meer mogelijk

Voedselbossen

Donderdag 8 december | Voedselbossen
16.15 – 16.30 uur Inloop met koffie en thee
16.30 – 17.30 uur Vertoning “Voedselbossen”
17.30 – 18.00 uur Verdiepend gesprek met hapje en drankje
Locatie: Auditorium – Begane grond, Timmerhuis, Halvemaanpassage 90

Louis onderzoekt hoe je voedsel kan produceren in samenwerking met de natuur. Omdat de gangbare landbouw op grenzen botst, zijn we als samenleving gebaat bij een andere manier van landbouw. Louis komt uit bij voedselbossen en ontdekt het potentieel van dit systeem om én voedsel te produceren én de biodiversiteit te vergroten én antwoorden te vinden voor de klimaatuitdaging. Én … hoe je ook als mens zelf zoveel baat kan hebben bij deze manier van voedsel produceren.

De documentaire toont een rijkdom aan bomen, struiken, groenten, fruit en laat zien welke natuurlijke processen aan de basis liggen van dit voedselsysteem: zweefvliegen en sluipwespen worden aangetrokken om bladluizen onder controle te houden, bepaalde planten worden gebruikt om voedselstoffen uit de bodem via de bladeren weer ter beschikking te stellen, een samenwerking met bomen biedt ook oplossingen in steeds drogere zomers.

In zijn tocht langs de verschillende voedselbossen en -tuinen van pioniers en ervaringsdeskundigen neemt Louis je mee in deze wereld van bomen, planten en dieren, maar toont ook hoe dit systeem verbindend werkt in lokale gemeenschappen, er rust en evenwicht biedt. En dat is precies wat we in onze samenleving nodig hebben; manieren om de verbondenheid tussen mens en de natuur en alles wat leeft meer op het voorplan te plaatsen.

Aanmelden is niet meer mogelijk

To Which We Belong

Vrijdag 9 december | To Which We Belong
14.30 – 15.00 uur Inloop met koffie en thee
15.00 – 16.30 uur Vertoning “To Which We Belong
16.30 – 17.30 uur Verdiepend gesprek met hapje en drankje
Locatie: De Rotterdam, ruimte 40.11, Wilhelminakade 179

Deze documentaire volgt een nieuwe generatie landbouwers en veehouders die de ouderwetse praktijken die niet langer winstgevend of duurzaam zijn achter zich laten. Van de Verenigde Staten en Mexico tot in Kenya komen negen boerderijen en ranches aan bod die tegen de stroom in gaan. Over één principe zijn de negen diverse landbouwers het eens: werken samen met de natuur, in plaats van de natuur te onderdrukken, is de toekomst van de landbouw.

“To which we belong” toont hoe we kunnen leren van de natuur en hoe alles met elkaar verbonden is. Wat de bodem voedt, voedt de planten, de dieren en tenslotte ook de mensen. En dat geldt ook voor oceanen, waar het kweken van kelp, mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen aan de kust van Connecticut het ecosysteem herstelt dat door de commerciële visserij is verwoest.

Aanmelden is niet meer mogelijk.