Erasmusbrug in Songfestival-aankleding

41 artiesten van over de hele wereld die in Ahoy optreden, duizenden Rotterdammers die meezingen en -dansen, een klein deel in Ahoy, de rest in hun eigen huiskamer. Deze unieke versie van het Songfestival, ten tijde van een pandemie en in een stad in lockdown, kent een unieke uitvoering. Met een duurzaam tintje; vrijwel alle stadsaankleding is gemaakt van gerecycled materiaal en wordt na gebruik weer gerecycled! Zo blijven we gezond tijdens de festiviteiten én bouwen we aan een gezonde toekomst in een circulaire stad. Het Eurovisie Songfestival 2021 wordt een bijzonder evenement voor iedereen. Op deze pagina lees je hoe we dat aanpakken én lees je hoe je zelf een duurzaam feestje bouwt!

Een circulaire stad, wat is dat eigenlijk?
In een circulaire stad worden materialen hergebruikt en gerecycled en omgezet in nieuwe producten of diensten, zodat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Hierdoor raken de natuurlijke bronnen minder snel uitgeput wat zorgt voor minder natuuraantasting, verlies van biodiversiteit en uitstoot van broeikasgassen. Rotterdam heeft zichzelf als doel gesteld in 2050 volledig circulair te zijn – maar dat kan alleen als we allemaal een steentje bijdragen. Inwoners en ondernemers stimuleren en inspireren elkaar tot een nieuwe manier van handelen. Beter voor onszelf, onze straat, onze stad én onze wereld.

Citydressing – waarom?
Wie viert, versiert. In de maand mei is de hele stad aangekleed met feestelijke SING ALONG citydressing, oftewel stadsaankleding. Banners van Centraal Station tot aan Ahoy, een aftelklok in het Museumpark en vier woontorens versiert van top tot teen met het SING ALONG patroon: niet alleen Ahoy, maar heel Rotterdam is versierd! De citydressing is voor iedereen zichtbaar. Zo vieren we coronaproof en met iedereen het Songfestival en voelen we ons in tijden van afstand toch een beetje verbonden. Maar: dat doen we natuurlijk wel zo duurzaam mogelijk.

Benieuwd naar de citydressingprojecten? Bewandel of fiets een van de routes door de stad.

Is het niet nog duurzamer om géén citydressing in te zetten?
Er is altijd citydressing bij een Songfestival. Dat is een eis vanuit de EBU (Europese Radio Unie) aan de hostcity van het evenement. Het is de Rotterdamse toevoeging om dit dan zo circulair mogelijk te doen. Rotterdam streeft naar een samenleving zonder afval. Dankzij de inzet van Rotterdam en alle partners wordt er dit Songfestival zoveel als mogelijk circulair geproduceerd én na afloop hergebruikt of gerecycled.

Zo bouwen we een duurzaam feestje

sing along at home impressie

  • Alle vlaggen en doeken in de stad zijn gemaakt van gebruikte materialen en worden daarna weer gerecycled naar textiel voor een nieuwe campagne of andere kunststof producten. 
  • De ‘fashionpieces’ die door VollaersZwart zijn ontworpen, zijn gemaakt van oude landsvlaggen en komen na afloop in het museum te hangen.
  • De enorme Songfestivaltrofee die voor Rotterdam CS komt te staan is geprint van gerecycled PETG-materiaal uit de Rotterdamse haven.
  • De tasjes die al voor 2020 waren gemaakt zijn door borduurkunstenaar Maarten Bel, Pameijer en Rotterdam Inclusief geüpcycled naar nieuwe tassen.
  • De keycords van 2020 zijn verwerkt in de linnen tassen die Rotterdammers onlangs konden winnen tijdens de SINGALONG at home actie.
  • De grote doeken met foto’s van zingende Rotterdammers door Flowerdales worden verwerkt in de kaften van de fotoboeken na afloop.

Naast deze circulaire projecten zet de gemeente Rotterdam zich extra in om het afval van de bezoekers zoveel mogelijk te beperken en na afloop te scheiden.

TIPS HOE JE ZELF EEN CIRCULAIR FEESTJE BOUWT:

  1. Gebruik duurzame versiering

Wat is een Songfestival zonder versiering? Laat de plastic slingers en ballonnen links liggen en ga voor herbruikbare stoffen slingers. Deze kun je kopen of natuurlijk zelf maken. Net zo feestelijk en toch goed voor het milieu!

  1. Kies voor verantwoord

Kies als het even kan voor afwasbaar servies. Niet genoeg servies in huis? Loop even langs de kringloopwinkel, zoals Het Goed. Zie je echt op tegen vuile vaat? Ga dan niet voor wegwerpservies van plastic maar kies een duurzamer alternatief. Bordjes van bamboe of rietsuiker bijvoorbeeld. Deze koop je bij de HEMA of gewoon in de supermarkt.

  1. Neem een tas mee bij het boodschappen doen

Natuurlijk haal je voor het Songfestival wat lekkers in huis. Het is tenslotte een feestje! Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als je naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat je koopt meerdere keren. En gooi het in de restafval-container als het stuk is. In Rotterdam doen we namelijk aan nascheiding: we vissen al het plastic uit het restafval.

  1. Gooi je etensresten niet weg!

Voedselverspilling? Niet op jouw circulaire Songfestival feestje! Bedenk vooraf goed hoeveel eten er nodig is. Toch eten over? Gooi het dan niet weg, maar bewaar de left overs voor de volgende dag. Lees hier het recept van Ramon Beuk tegen voedselverspilling uit ons archief.

  1. Afval scheiden op de juiste plek

Een feestje levert rommel op. Scheid je afval netjes in de juiste container. Zo kan het opnieuw gebruikt worden.

 

LAATSTE NIEUWS

CIRCULAIRE VLAGGEN SIEREN DE STAD

CIRCULAIRE CATWALK EN KARAOKE

CIRCULAIR TOT IN DE WOONKAMER

VAN PLASTIC-ZWERFAFVAL NAAR 3D-GEPRINTE EUROVISIE-TROFEE

6.000 LINNEN TASSEN ‘UPCYCLEN’

Rotterdam Circulair
In 2030 is circulair de maatstaf in Rotterdam. Dat betekent verminderen, hergebruiken en recyclen! En dat doen we op z’n Rotterdams: met lef en met elkaar.

Wekelijks brengt Rotterdam Circulair verslag uit over circulaire Rotterdammers én ondernemers. Op de hoogte blijven?