Tijdens de Fashion Revolution Week (22 t/m 27 april 2021) onthult wethouder Arno Bonte samen met sociaal ondernemers Hilde van Duijn en Remi Veldhoven (EigenDraads) een bijzonder circulair T-shirt. Dit shirt is gedeeltelijk gemaakt van het materiaal van kleding die hardlopers achterlieten in het startvak tijdens de laatste marathon van Rotterdam.

T-shirt gemaakt van afgedankte hardloopkleding
Foto: Christian van der Kooy

Textiel als grondstof in Rotterdam
Wethouder Arno Bonte: “Dit is een prachtig voorbeeld waarin we laten zien dat andermans zooi de basis is voor iets moois. Textiel is een waardevolle grondstof. De komende periode werkt Rotterdam hard aan een aanpak om de duizenden kilo’s textiel die we jaarlijks weggooien, terug te laten komen als iets nieuws. Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. Als je Rotterdam vergelijkt met andere steden, kunnen we ons gelukkig prijzen met de vele circulaire initiatieven die de stad al telt. De uitdaging is om die eerste successen nu op te schalen en te zorgen dat circulariteit ook écht de maatstaf wordt.” 

“Rotterdammers die de circulaire handen al uit de mouwen willen steken, staan er beslist niet alleen voor. De gemeente brengt ondernemers met elkaar in contact en we kijken hoe we samen projecten kunnen starten. Bijvoorbeeld in de vorm van een CityLab010 subsidie die EigenDraads heeft gekregen, maar ook met het ondersteunen van dit project waar EigenDraads op innovatieve manier het potentieel van opkomende recycling technologieën heeft laten zien.”

Samenwerking overheid en bedrijfsleven
Hilde van Duijn: “Steden over de hele wereld worden geconfronteerd met een steeds grotere berg afgedankt textiel. En ondertussen werkt de mode-industrie hard aan innovatie en circulariteit. Ik ben blij dat we nu sámen met de gemeente een project hebben kunnen organiseren dat deze circulaire kansen laat zien. Samenwerking tussen overheid en textielindustrie is belangrijk. Recyclingtechnologieën zoals die van Ambercycle kunnen niet opschalen zonder vraag naar gerecycled materiaal vanuit de mode-industrie. Wij geloven erin dat die vraag naar nieuwe technologieën groter gaat worden als de overheid onderzoek doet naar de bijdrage die deze technologieën levert om textielafval weer waardevol te maken. Rotterdam heeft een unieke positie als belangrijke internationale doorvoerhaven voor textiel en zou de ideale locatie kunnen zijn als textiel recycling hub.”

“Ambercycle is één van de koplopende initiatieven die een oplossing ontwikkelen voor het textielafvalprobleem. Het T-shirt uit deze pilot bestaat voor 10% uit cycora™-materiaal van Ambercycle – een polyesteralternatief dat is gemaakt van textielafval. Uit ons onderzoek blijkt dat zo’n 45% van het ingezamelde huishoudtextiel dat niet herdraagbaar is, geschikt is voor chemische recycling. Op dit moment wordt slechts minder dan 1% van de afgedankte kleding gerecycled tot nieuw textiel. De pilot met dit T-shirt toont de potentie om dit aandeel aanzienlijk te verhogen. Het recyclen zelf kan nog niet in onze regio. Daarom werkt EigenDraads een een bidbook voor een recyclehub in de regio.”

EigenDraads
EigenDraads is een sociale onderneming, ontstaan vanuit de noodzaak om de problematiek en kansen van waardeloos textiel te laten zien en benutten, te beginnen in Rotterdam. Samen met ketenpartners uit de regio brengt EigenDraads de groeiende berg waardeloos textiel in kaart en worden oplossingen geïnventariseerd en uitgeprobeerd. Het proefproject met Ambercycle is een belangrijke stap om het potentieel van opkomende chemische recyclingtechnologieën te laten zien: van praat naar draad.

Kom het T-shirt bekijken!
Vanaf 23 april kan je het T-shirt bekijken in de etalage bij BlueCity. Hij hangt in een speciale gouden vitrine voor het raam. Je hoeft dus niet naar binnen.

Meer informatie over het T-shirt
Op de website van EigenDraads kan je meer informatie vinden over de technologie achter het T-shirt. Lees hier meer.

Rethinking fashion: radioshow op 23 april
In deze editie van BlueCity Radio editie gaan we op onderzoek naar deze textielberg. Hoe groot is deze eigenlijk? En hoe gaat Rotterdam om met het weggegooide textiel? En hoe draaien we de knop van “fast fashion” naar “slow fashion” om en wat kan jij doen om die textielberg te laten krimpen? Tijdens de uitzending komen ook  EigenDraads en de gemeente Rotterdam aan het woord over het T-shirt. Luister 23 april tussen 15.00 uur en 16.30 uur: BlueCity Radio: Rethinking Fashion – BlueCity

Lees de Stadskrant
Op 14 april stond er een speciale pagina over textiel in de Stadskrant. Bekijk de pagina hier: Stadskrant Rotterdam 14 april 2021 (pagina 6).

Speciale nieuwsbrief over textiel
We hebben een nieuwsbrief gemaakt die helemaal in het teken staat van textiel en de Rotterdammer. Naast het T-shirt dat gemaakt is uit weggegooide marathonkleding wordt er in de nieuwsbrief ook aandacht besteed aan o.a. hoe de stad tijdens het Eurovisie Songfestival in een circulair jasje wordt gestoken en krijg je veel tips om zelf bewuster naar je kledingkast te kijken. Bekijk hier de nieuwsbrief.