Bedenk jij een Rotterdamse naam voor een uniek circulair gebouw?

Aan de noordrand van Rotterdam opent in de zomer van 2024 een nieuw milieupark met een circulair centrum voor creatieve ontwerpers en makers. In dit unieke gebouw, dat zelf ook is hergebruikt, kunnen Rotterdammers zien, leren en ervaren hoe oude spullen en grondstoffen een tweede leven krijgen. Nu heet deze plek nog de ‘Upcycle Mall’, maar dat kan origineler én Rotterdamser. De Gemeente Rotterdam nodigt bewoners daarom uit een pakkende naam te bedenken voor deze bijzondere plek.

In 2050 moet Rotterdam 100% circulair zijn. Dat betekent dat we samen minder consumeren, slimmer met grondstoffen omgaan en materialen langer, beter en opnieuw gebruiken. In het nieuwe milieupark aan de Bovendijk, kunnen Rotterdammers straks gratis hun afval, grofvuil en tweedehands spullen inleveren zoals zij gewend zijn. Het bijzondere van de Upcycle Mall is dat zij er ook meteen zien wat voor moois je nog van al die materialen kunt maken. Afval is voor veel ondernemers namelijk een waardevolle grondstof voor hergebruik in nieuwe producten.

Circulair centrum
Op het milieupark kunnen Rotterdammers daarom ook spullen afgeven bij een speciaal doneerplein. Creatieve ontwerpers en makers gaan vervolgens met de ingeleverde materialen aan de slag in hun atelier of werkplaats. De circulaire producten die zij maken, zijn daarna weer te koop in de Upcycle Mall. Een soort circulair winkelcentrum dus. Daarnaast komt er een duurzaam lunchcafé, gaan er schoolklassen op excursie en vinden studenten er een stage- of onderzoeksplek. Kortom: een circulair centrum waar alle Rotterdammers kunnen zien, leren en ervaren hoe materialen een tweede leven krijgen.

Naamwedstrijd
Het gebouw zelf is overigens ook ontzettend circulair. Het deed jarenlang dienst als laboratorium in Delft, is daar zorgvuldig uit elkaar gehaald en wordt nu aan de Bovendijk in aangepaste vorm weer opgebouwd. Zo’n bijzonder gebouw verdient een unieke Rotterdamse naam. En wie kan die nu beter bedenken dan de Rotterdammers zelf?

De winnaar ontvangt naast eeuwige roem, ook een waardebon van 100 euro, een heerlijke lunch en een persoonlijke rondleiding door het circulaire centrum dat de door hen bedachte naam draagt. De winnaar ontvangt naast eeuwige roem, ook een waardebon van 100 euro, een heerlijke lunch en een persoonlijke rondleiding door het circulaire centrum dat de door hen bedachte naam draagt.

Update: de deelnameperiode in gesloten. Iedereen bedankt voor de inzendingen!
Een vakjury beoordeelt alle inzendingen en stelt een top drie samen. Vervolgens mogen Rotterdammers stemmen op hun favoriet. Houd deze website en onze social mediakanalen in de gaten voor meer informatie.

 

CRITERIA

  • De naam mag niet beledigend zijn voor mensen of instellingen;
  • De naam moet kort en krachtig zijn;
  • De naam moet Nederlandstalig zijn;
  • De naam moet makkelijk te begrijpen en goed uit te spreken zijn;
  • De naam mag niet verbonden zijn aan een andere organisatie of gebouw in Nederland;
  • De naam moet passen bij het gebouw en wat daarin komt.
  • Bekijk onder aan deze pagina ook de spelregels voor deze naamwedstrijd.

 


DE JURY


Vanuit haar rol bij programma Rotterdam Circulair heeft Eline Lagendijk altijd haar circulaire bril op. Als programmamanager is ze dagelijks bezig met het versterken van de samenwerking tussen Rotterdammers, ambtenaren en ondernemers in de stad.


Aina Seerden is ontwerper en aanjager van verandering. Met haar kleurrijk design helpt zij Rotterdammers bewust te maken van duurzamere keuzes en de kracht van dingen lokaal doen.


Als communicatieadviseur weet Ellen Persoon alles van de kracht van woorden. Welke naam weerspiegelt straks het circulaire én Rotterdamse karakter van dit gebouw? 


Als projectleider en leidinggevende van het milieupark is Gurkan Sat nauw betrokken bij dit project. Hij is straks verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het milieupark en het naastgelegen gebouw. Gurkan is benieuwd naar de inzendingen!

 


Hoe kom je van een idee op papier tot een echt uniek gebouw met een bijzondere bestemming? Marloes Nooijens weet er vanuit haar rol als programmamanager Upcycle Mall alles van. Ze ziet er dan ook op toe dat het gebouw een passende naam krijgt!


Nicky is 3e jaars studente aan de opleiding Interieur Advies bij het Hout- en Meubileringscollege in Rotterdam. Haar ambitie is om straks in haar werk zoveel mogelijk gebruik te maken van duurzame en circulaire materialen.


Nikki Hes recycled plastic tot modulaire meubels die oneindig hergebruikt kunnen worden. En hij geeft workshops aan kinderen en jongeren om de potentie van gebruikt plastic te ervaren.

SPELREGELS NAAMWEDSTRIJD

  • Je mag maximaal 2 inzendingen doen.
  • Inzendingen zijn welkom tot vrijdag 24 november 2023, 11.00 uur.
  • Deelname aan deze wedstrijd is uitsluitend voor bewoners van de gemeente Rotterdam, ondernemers werkzaam in de gemeente Rotterdam en medewerkers van de gemeente Rotterdam.
  • Direct betrokkenen bij de ontwikkeling van dit project zijn uitgesloten van deelname.
  • Winnaars van de top 3 krijgen in week 48/49 per e-mail bericht over de uitslag.
  • De jury behoudt zich het recht om geen top 3 samen te stellen als er geen passende namen wordt ingezonden.
  • Bij een dubbele naam, wint diegene die aantoonbaar als eerste deze naam heeft ingezonden via het deelnameformulier op deze website.
  • De winnende naam wordt eigendom van de gemeente Rotterdam
  • Door deel te nemen aan de naamwedstrijd ga je, wanneer je wint, akkoord met het publiceren van je naam en foto via sociale media en andere communicatiekanalen van de gemeente Rotterdam voor een periode van 2 jaar.

 

Als het aan de Gemeente Rotterdam ligt, bestaat afval in de toekomst niet meer. Dan is afval een grondstof. We werken toe naar een circulaire economie. Dat betekent: minder spullen kopen, spullen maken die langer meegaan en minder spullen wegdoen. En alles wat je wegdoet, wordt hergebruikt.

Circulariteit dichter bij de Rotterdammer
De gemeente brengt circulariteit op allerlei manieren naar de Rotterdammer. Bijvoorbeeld door het bouwen van een nieuw milieupark met Upcycle Mall aan de Bovendijk/Soesterbergstraat in Overschie. Rotterdammers kunnen hier hun spullen inleveren bij het milieupark. Of ze doneren het op het doneerplein bij de Upcycle Mall: dat is een plek waar bewoners kunnen zien, leren en ervaren wat circulariteit is. De gemeente wil circulair bewustzijn en gedrag van de Rotterdammers stimuleren. We laten zien hoe je je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van ‘ons’ afval dat in de milieuparken terechtkomt, nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Want als we onze spullen langer gebruiken en nieuwe spullen maken van de oude, is dat beter voor het milieu. En voor ons!

De Upcycle Mall
In de Upcycle Mall kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. En er komen werkplaatsen waar met de grondstoffen van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden.

We verwachten dat het nieuwe milieupark en de Upcycle Mall rond de zomer 2024 openen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met projectleider Jurn Quadt via j.quadt1@rotterdam.nl.

Adres Upcycle Mall:
Bovendijk 191
3045 PD Rotterdam

De gemeente bouwt de Upcycle Mall en het milieupark zoveel mogelijk circulair. We bouwen het milieupark van al gebruikte materialen. Het gebouw van de Upcycle Mall was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is helemaal uit elkaar gehaald. En nu verhuist het naar Rotterdam. En op de Bovendijk/Soesterbergstraat bouwen we er de Upcycle Mall van.

Het mooie is dat de materialen hun waarde behouden. We hebben dus geen energie en nieuwe grondstoffen nodig. We doen het met wat we al hebben. Dit beperkt de CO2 uitstoot en voorkomt verdere uitputting van de aarde. De eerste stap in circulair bouwen is om te kijken welke materialen er al zijn en hoe deze weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Met het donorgebouw uit Delft kregen we een grote hoeveelheid hergebruikt materiaal. Alle informatie van de onderdelen staat in een materialenpaspoort. Na verwerking in het nieuwe gebouw wordt het materialenpaspoort bijgewerkt. Zo kunnen we ook in de toekomst het gebouw weer demonteren en ergens anders opnieuw op bouwen. Een eindeloze cyclus dus.

De bouw van het nieuwe milieupark met Upcycle Mall wordt gerealiseerd met de volgende partners: BAM Bouw en Techniek, N3O architecten, Ingenieursbureau BOOT, BBN Adviseurs, Adviesbureau DGMR, GKB, Raadgevende Ingenieurs IMD, Roelofs, Sweco, Vic Obdam, Yuverta, Retro Bridge, BAM Advies & Engineering, Adex Groep, Prince Cladding Obdam BV, Peinemann, Maasdam, Van Delft Groep, BAM Modulair, Orange Climate, Van der Padt Deuren BV, Werkse! en Bende.

Geleerde lessen
“Dit project is voor de gemeente, zou het ook werken voor een commerciële instelling?”, “Wat ging er niet goed tijdens het transport en hoe hebben jullie dat als team opgelost?”, “Wat is de financiële haalbaarheid van een soortgelijk project?”, “Is het makkelijker om een gebouw te bouwen uit geoogste materialen vanuit verschillende projecten of uit één project?”, “Maakt dit project de duurzame ambities van de Gemeente Rotterdam waar of is daar meer voor nodig?”

Wil je meer weten over dit project en de learnings die we hebben opgedaan? Neem contact op met projectleider Jurn Quadt (j.quadt1@rotterdam.nl).

Adres Upcycle Mall:
Bovendijk 191
3045 PD Rotterdam

RENDERS UPCYCLE MALL