Voor veel mensen is het een jaarlijks gezellig ritueel: de kerstboom kopen en optuigen tijdens de feestdagen in december. Het is verre van duurzaam dat je zo’n boom (die lang nodig heeft om tot dat formaat te groeien, bemest, bewaterd en getransporteerd moet worden) uiteindelijk maar een paar weekjes meegaat. En dan weer wordt weggegooid. Door de bomen apart in te zamelen krijgen ze al jaren een tweede leven als bijvoorbeeld houtsnippers of compost. Hoe mooi is het als we nog meer met deze bomen kunnen doen?

10.000 kerstbomen een nieuw leven
Daarom organiseerden de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam een kerstbomenchallenge. Met als doel om deze kerst 10.000 kerstbomen een nieuw leven te geven. Marloes Arkesteijn van de provincie Zuid-Holland en Carolien van Eykelen van de gemeente Rotterdam vertellen hier hoe het project tot stand is gekomen en wat de ambities zijn voor de toekomst.

 

“Met een project als dit maak je voor een breed publiek duidelijk wat circulair is.”

– Carolien van Eykelen –

 

Vier circulaire ondernemers gaan aan de slag
Dat leverde vier initiatieven op die na de feestdagen iets moois gaan doen met de takken, stammen en naalden die worden ingeleverd op één van de vele speciale inleverpunten in Rotterdam. Er wordt plaatmateriaal van gemaakt voor bijvoorbeeld de meubelindustrie, leuke houten standaardjes voor kaarten of foto’s en er wordt getest of het waardevol materiaal kan zijn om zwammen op te laten groeien. Wil jij alvast één van de producten kopen in de pre-sale? Dat kan hier! Hieronder lees je meer over de producten en de ondernemers.

 

De ontwerpers van VanHier gaan de takken en de naalden van de kerstbomen verwerken tot plaatmateriaal waar verschillende producten uit gemaakt kunnen worden. Zoals postkaarten en kersthangers.

Lees hier het interview met Klaske Postma – VanHier

 

Den Ouden/ Plennid gaat een grote hoeveelheid aan kerstbomen verwerken tot halffabricaat en potgrondvervanger. De halffabricaten kunnen door de andere ondernemers worden gebruikt om producten van te maken. De bodemverbeteraar moet ervoor zorgen dat water beter wordt vastgehouden. En er ontstaat een grondstof dat geen veen nodig heeft. Het delven van veen heeft grote impact op het milieu.

Lees hier het interview met Anke Sweere – Den Ouden 

 

ONZE fabriek is een samenwerking tussen ontwerpers en sociale maak plaatsen. ONZE wil de stammen van de kerstboom verwerken tot designkaarthouders.

Lees hier het interview met Remko Verhaagen – ONZE fabriek

 

Carolien Wanrooy gaat een starterkit ontwikkelen waarbij je thuis oesterzwammen kweekt op de takjes en naalden van de kerstbomen. Vanaf januari doet zij een pilot om te kijken hoe dit goed kan werken.

Lees hier het interview met Carolien Wanrooy

 

logos Provincie Zuid-Holland, The Bin, Rotterdam Circulair, Gemeente Rotterdam