Ramon beuk’s recept tegen voedselverspilling

Maak bouillon en bewaar het in de vriezer. Met een bouillon als basis kun je heel snel en makkelijk smaakvolle gerechten op tafel zetten. En een bouillon trek je van alles wat je anders direct de prullenbak in gegooid zou hebben.

Chefkok Ramon Beuk laat zien hoe je er een heerlijke soep van maakt. Hoe je van oud brood heerlijk s(n)oepbrood maakt en hoe je kaaskontjes helemaal op raspt en in de vriezer kunt bewaren en hergebruiken over de pasta, salades en voor die heerlijke s(n)oepbroodjes. Zelf aan de slag? Klik hier voor het recept.

5 gouden tips tegen voedselverspilling

De feestdagen staan vaak in het teken van lekker en véél eten! We kopen deze dagen vaak net wat meer in dan normaal. Om voedselverspilling te voorkomen geeft de gemeente samen met Chef-kok Ramon Beuk en vele Rotterdammers wat tips om de komende tijd lekker, slim én met een goed gevoel te koken!

Door ons eten slimmer in te kopen, te koken én te bewaren kunnen we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar redden van de afvalbak! Om voedselverspilling tegen te gaan werd begin september de verspillingsvrije week georganiseerd. Heb je die gemist en wil je de uitdaging alsnog aangaan?

We geven je 5 gouden tips:

 1. Plan wat je weet
  Maak een eetplanning per week. Dat is misschien suf, maar heel handig! Zo voorkom je dat je teveel koopt en dingen weg moet gooien.
 2. Check je voorraad
  Eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuw. Tip:maak een foto van de inhoud van je koelkast, dan kun je in de supermarkt altijd even checken wat je nog hebt staan!
 3. Kook op maat en eet restjes
  Meet af wat je nodig hebt. En heb je wat over?Dan heb je een lekker bankje om te luchen de dag erna!
 4. Zet je koelkast op 4 graden
  Dit is de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren.
 5. Kijk, ruik en proef
  ‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Dat betekent dusabsoluut niet dat je het de dag erna weg moet gooien. Veel dingen kun je lang na deze datum nog eten of drinken. Je zintuigen kunnen prima beoordelen of iets nog goed is. Staar je dus niet blind op de tht-datum, maar kijk, ruik en proef.
  ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die zeer bederfelijk zijn. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten of in te vriezen.

Meer weten? Kijk op www.verspillingsvrijeweek.nl