5 gouden tips tegen voedselverspilling

Door ons eten slimmer in te kopen, te koken én te bewaren kunnen we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar redden van de afvalbak! Om voedselverspilling tegen te gaan geven we je 5 gouden tips:

  1. Plan wat je weet
    Maak een eetplanning per week. Dat is misschien suf, maar heel handig! Zo voorkom je dat je teveel koopt en dingen weg moet gooien.
  2. Check je voorraad
    Eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuw. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, dan kun je in de supermarkt altijd even checken wat je nog hebt staan!
  3. Kook op maat en eet restjes
    Meet af wat je nodig hebt. En heb je wat over? Dan heb je een lekker bakje om te luchen de dag erna!
  4. Zet je koelkast op 4 graden
    Dit is de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren.
  5. Kijk, ruik en proef
    ‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Dat betekent dus absoluut niet dat je het de dag erna weg moet gooien. Veel dingen kun je lang na deze datum nog eten of drinken. Je zintuigen kunnen prima beoordelen of iets nog goed is. Staar je dus niet blind op de tht-datum, maar kijk, ruik en proef.
    ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die zeer bederfelijk zijn. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten of in te vriezen.

 

LEES OOK…

RAMON BEUK’S RECEPT TEGEN VOEDSELVERSPILLING

VOEDSEL KWEKEN IN JE EIGEN (GEVEL)TUIN

HET KLIEKJESCOLLECTIEF

DE ‘CIRCULAIRE KANTINE’ EEN JAAR NAAR DE AWESOME PITCH

AAN DE BAK MET SCHIL EN PULP

‘ETEN WEGGOOIEN VIND IK ZO ZONDE’

TIPS EN TRICKS VAN CHEF-KOK RAMON BEUK

DE CIRCULAIRE REPORTER OP PAD: “GOOIT U WEL EENS ETEN WEG?”

’DENK ALVAST EEN PAAR DAGEN VOORUIT’

’BIJ DE EUROBAKKER KOPEN MENSEN AMBACHTELIJK GEBAKKEN BROOD VAN EEN DAG OUD’