Rotterdam bouwt aan een circulaire stad

Rotterdam is een grote en groeiende stad. Met veel industrie, ondernemers en bewoners. We maken en kopen veel spullen en gooien ook heel veel weg. Dat is niet duurzaam én niet houdbaar voor zowel de planeet als de economie. En in 2050 wil Rotterdam helemaal circulair zijn. De komende jaren werkt de gemeente daarom actief samen met partners (zoals BlueCity, festivalorganisatoren, waterschappen, andere overheden enzovoorts) én bewoners aan projecten die ervoor zorgen dat de stad groener, duurzamer, schoner en economisch sterker wordt.

Hoe simpel het ook klinkt; makkelijk is het niet. De stap van onze huidige economie naar een circulaire economie vraagt om een heleboel verandering bij een heleboel mensen. En veranderen is niet makkelijk. Samen ontdekken we hoe we duurzamer om kunnen gaan met de productie, het bezit en het wegdoen van spullen. Daarom organiseren we (samen met onze partners) regelmatig bijeenkomsten, workshops of andere momenten om bij elkaar te komen. Om met elkaar te zoeken naar slimme, innovatieve wegen om onze stad vooruit te helpen.

Tijdens de Week van de Circulaire Economie organiseert Rotterdam Circulair op woensdag 13 maart twee activiteiten:

Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Wees er dus snel bij. De activiteiten zijn overigens goed te combineren!

Meld je aan


  Bokashi: positieve resultaten laten kansen zien

  Op woensdag 13 maart om 08.30 uur opent de gemeente haar ‘bokashihoop’. We vieren niet alleen dat we weer zo’n mooie opbrengst hebben. Nog belangrijker zijn de resultaten, want die liegen er niet om.

  Al vier jaar op rij houden we de perkjes waar we bokashi gebruiken nauwlettend in de gaten. De voordelen van bokashi zijn duidelijk zichtbaar. Met het blote oog zie je dat daar geen planten meer uitvallen, dat ze beter groeien en meer bloesem geven. Allemaal erg goed voor de biodiversiteit. Ook hoeven we die plekken minder vaak water te geven én er is minder onkruid. Wat betekent dat daar ook minder onderhoud nodig is. We namen ook monsters uit de bodem en vergeleken die met monsters zonder bokashi. Wat blijkt: de structuur is positief veranderd door het bodemleven. Geweldig want voor een stad die bestand moet zijn tegen hitte, droogte en wateroverlast, is een gezonde en vitale bodem een randvoorwaarde.

  Tijdens de opening vertellen we uitgebreid over de ervaringen van afgelopen periode. En aan het einde mag je een bakje meenemen voor thuis.

  Bokashi: positieve resultaten laten kansen zien
  Datum: 13 maart om 8.30 uur
  Locatie: Terrein van de Circulaire Materialenbank op de hoek van de Bovendijk / Teugeweg in Rotterdam
  Met het OV bereikbaar via metrostation Meijersplein
  Let op: het is een buitenlocatie dus denk bij nat weer aan een goede jas of paraplu
  Meld je aan

  Sneak preview: Circulair bouwen aan ambachtscentrum De HER

  Aan de noordrand van Rotterdam verrijst een circulair ambachtscentrum pal naast een nieuw milieupark. Het afval, of beter gezegd de grondstoffen, die Rotterdammers daar straks doneren worden door ondernemers verwerkt tot ‘nieuwe’ producten. Bij zo’n circulair concept past natuurlijk geen spiksplinternieuw gebouw. De gemeente Rotterdam vond daarom een donorgebouw in Delft. Dat werd zorgvuldig uit elkaar gehaald, licht aangepast en nu weer opgebouwd in Rotterdam. Benieuwd naar de uitdagingen en lessen die bij zo’n circulair bouwproces komen kijken? Meld je dan aan voor een sneak preview op het bouwterrein van De HER!

  Preview: Circulair bouwen aan ambachtscentrum De HER
  Datum: 13 maart, 9.30 uur tot 10.30 uur
  Locatie: Bovendijk 191 in Rotterdam
  Met het OV bereikbaar via metrostation Meijersplein. Parkeren kan aan de Soesterbergstraat.
  Let op: het is een buitenlocatie dus denk bij nat weer aan een goede jas of paraplu
  Meld je aan