Dus jij wil bouwen aan een groen en betaalbaar Rotterdam op een gezonde planeet, voor iedereen, nu en later? Sluit je aan bij de groeiende groep bewoners, ondernemers en ambtenaren die al dóet. En ontmoet ons op bijeenkomsten. Samen maken we Rotterdam circulair. Doe je mee?

Het gaat niet goed met het klimaat. Samen kunnen we dat veranderen. De gemeente door duurzamer te werken. Bedrijven door duurzamer spullen te maken. En jij, bewoner, door duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door kapotte spullen te laten repareren, zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. Hier lees je wat je nog meer kunt doen om duurzamer te leven. Circulair noemen we dat.q

Circulair? Dat betekent: het anders produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Lees hier waarom dat nodig is.

We kunnen beginnen met minder kopen. Dan hoeven we ook minder weg te doen. En we kunnen bewuster weggooien. Veel mensen gooien hun kleding, apparaten en andere spullen met het gewone afval weg. Dat is jammer, want die kunnen dan niet opnieuw worden gebruikt. 

Bedrijven moeten daardoor veel nieuwe spullen maken. Dat doen ze meestal met nieuwe materialen. Maar veel materialen zijn schaars. Denk bijvoorbeeld aan goud, wat nodig is in mobieltjes. Daardoor worden spullen steeds duurder. En het maken van nieuwe producten is vaak ook niet goed voor natuur en klimaat. Sommige fabrieken stoten bijvoorbeeld giftige rook uit. En ze vervuilen het water.

Wat kun je doen als Rotterdammer?

Heel simpel. Koop minder spullen, en doe langer met de spullen die je hebt. Heb je iets nieuws nodig? Koop dat dan liefst tweedehands. Is iets kapot? Laat het dan repareren. En wil je iets écht weg doen? Geef het dan aan iemand die het goed kan gebruiken. Of verkoop het, via Marktplaats.

Ook afval scheiden helpt. Want daar kunnen weer nieuwe spullen van gemaakt worden. Gooi daarom papier in de papierbak, groente- en fruitafval in de GFT-bak en kapotte kleding, knuffels en schoenen in de textielbak. 

Zo werken we samen aan een groene en betaalbare stad. Op een gezonde planeet. Voor onszelf en voor onze kinderen. Bovendien kun je er flink wat geld mee besparen.

> Doe je mee?

Wij helpen graag!

Wij zijn Rotterdam Circulair. We zijn een groep Rotterdammers die bezig is met het anders maken, bewuster kopen en beter weggooien van spullen. Rotterdam Circulair is een initiatief van de gemeente Rotterdam. We praten graag met jou over je ideeën, geven gratis tips en betalen soms mee aan ideeën die de stad groener en gezonder maken.

Wil je samen met ons aan de slag? 

> Meld je hier aan en kom naar onze bijeenkomsten. Daar ontmoet je andere mensen die duurzamer willen leven, wonen en werken. We delen we ideeën, onze problemen en onze oplossingen. Samen komen we verder dan alleen!

LIEVER ZELF aan de slag?

> Bekijk hier onze tips om direct te beginnen met duurzamer leven.