Dus jij wil bouwen aan een groen en betaalbaar Rotterdam op een gezonde planeet, voor iedereen, nu en later? Sluit je aan bij de groeiende groep bewoners, ondernemers en ambtenaren die al dóet. En ontmoet ons op bijeenkomsten. Samen maken we Rotterdam circulair. Doe je mee?

Het gaat niet goed met het klimaat. Samen kunnen we dat veranderen. De gemeente door duurzamer te werken. Bewoners door duurzamer te leven. En jij, ondernemer, door duurzamer te werken. Bijvoorbeeld door afval te hergebruiken. Timmer van een paar pallets een terras, bijvoorbeeld. Hier lees je wat je nog meer kunt doen. Circulair noemen wij dat.

Circulair? Dat betekent: het anders produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Lees hier waarom dat nodig is.

Wat kun je doen als Rotterdamse ondernemer?

Je kunt afval hergebruiken. Dat kan gaan om afval van je eigen bedrijf of van een ander bedrijf. Zo kweekt Rotterzwam paddestoelen op koffiedik van andere Rotterdamse bedrijven. Zij verdienen geld met het afval van anderen.

Of specialiseer je in het repareren van de producten die je verkoopt. Bijvoorbeeld stofzuigers, koffiezetapparaten of wasmachines. Veel mensen willen hun kapotte spullen het liefst laten maken door de ondernemer in de buurt. Dat is makkelijker en goedkoper dan ze naar een online verkoper te moeten sturen.

Heb je een fietsenwinkel? Verkoop bij een fiets dan een waardebon die korting geeft op de eerstvolgende reparatie. Of geef je klanten een betaalbaar abonnement op de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Bevestig een fietspomp aan je winkelgevel. En geef workshops bandenplakken. Zo komen klanten gegarandeerd bij je terug. 

Ben je groenteboer? Geef korting op ‘gekneusd’ groente of fruit. Of op losse bananen. Of maak appelsap van beurse appels. Een bakker kan brood dat 1 dag oud is voor de helft van de prijs verkopen. En geef de klant er een recept bij. Bijvoorbeeld om er fattoush, panzanella, crostini of wentelteefjes van te maken. Nog een idee: verkoop voor een laag prijsje herbruikbare tasjes, bijvoorbeeld met je logo erop. 

Je kunt als lokale ondernemer ook slim samenwerken met andere ondernemers in je wijk. Zo kan de koffiebar korting geven op een ‘koffie to go’ als hun klanten ook gebruikmaken van de wasserette. Veel mensen worden blij van dit soort initiatieven. En jij kunt er flink wat geld mee verdienen. Doe je mee? 

Wij helpen graag!

Wij zijn Rotterdam Circulair. We zijn een groep Rotterdammers die bezig is met het anders maken, bewuster kopen en beter weggooien van spullen. Rotterdam Circulair is een initiatief van de gemeente Rotterdam. We praten graag met jou over je ideeën, geven gratis tips en betalen soms mee aan ideeën die de stad groener en gezonder maken.

Wil je samen met ons aan de slag? 

> Meld je hier aan en kom naar onze bijeenkomsten. Daar ontmoet je andere mensen die duurzamer willen leven, wonen en werken. We delen ideeën, onze problemen en onze oplossingen. Samen komen we verder dan alleen!

Heb je nu al ideeën om Rotterdam duurzamer te maken? Vertel ze ons, misschien kunnen wij je helpen.  Heb je een vraag over kansen rond ondernemen met afval? Bij het Circulair Loket krijg je gratis en vrijblijvend advies.

De gemeente betaalt soms mee aan goede ideeën die de stad groener en gezonder maken. Bijvoorbeeld via de Circulaire Subsidieregeling. Deze regeling is bedoeld voor ondernemers die duurzamer willen produceren. Of Rotterdammers willen helpen bewuster te consumeren. 

En heb je originele ideeën om Rotterdam nog beter, leuker en sterker  te maken? Doe dan mee aan Citylab010.