Welkom bij het Circulair Loket

Het Circulair Loket is hét startpunt voor al je vragen over ondernemen met afval. Wanneer mag je reststromen wel of niet gebruiken en waar moet je zijn om dat geregeld te krijgen? Dien je vraag in en krijg gratis en vrijblijvend advies op maat in het omgaan met de soms ingewikkelde wet- en regelgeving die gepaard kan gaan met circulair ondernemen. Zo voorkom je een langdurige en kostbare zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen, en hou je tijd over voordat waar je goed in bent: ondernemen en een positieve bijdrage leveren.

Stel je vraag aan het Circulair Loket via de knop hieronder.

STEL JE VRAAG

 

Agenda

Het Circulair Loket houdt in 2023 diverse online vragenuurtjes en gaat On Tour.
Zo kun je direct je vraag stellen aan een deskundig panel.

  • Donderdag 11 mei, 10.00 – 11.00 uur | online | reserveer een plek
  • Donderdag 28 september | Symbiosis Symposium in BlueCity
  • Dinsdag 10 oktober | Duurzaamheidscongres MKB Rotterdam – Rijnmond
  • Donderdag 9 november, 10.00 – 11.00 uur | online | reserveer een plek

 

 

Het Circulair Loket is hét startpunt voor al je vragen over ondernemen met afval. Wanneer mag je reststromen wel of niet gebruiken en waar moet je zijn om dat geregeld te krijgen? Dien je vraag in en krijg gratis en vrijblijvend advies op maat in het omgaan met de soms ingewikkelde wet- en regelgeving die gepaard kan gaan met circulair ondernemen. Zo voorkom je een langdurige en kostbare zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen, en hou je tijd over voordat waar je goed in bent: ondernemen en een positieve bijdrage leveren.

 

voor wie?

Het Circulair Loket is voor ondernemers in regio Rotterdam die ondernemen met afval of dat willen gaan doen. Van startups tot MKB bedrijven en grotere organisaties: als je een ondernemer of organisatie bent die zich een weg probeert te banen in het woud van wetten en regels rondom ondernemen met reststromen, dan is het Circulair Loket voor jou! 

 

met welke vragen kan je terecht bij het circulair loket?

Mag ik bier gebrouwen met regenwater verkopen? Zeepjes maken met olijfolie die over de datum is? Of falafel met de fruit- en groentepulp die aan het einde van de dag overblijft bij de sapbar om de hoek?  Het is slechts een greep uit de vragen waar jij als ondernemer mee zou kunnen rondlopen – en ze zijn allemaal welkom.

Een vraag die je indient komt rechtstreeks terecht bij DCMR Milieudienst Rijnmond. Daar staat een specialist voor je klaar die jou persoonlijk verder kan helpen met, bijvoorbeeld, het vinden van de juiste vergunningen. Ben je eigenlijk nog niet bezig met vergunningen maar gewoon benieuwd naar wat er allemaal mogelijk is? Of ben je juist al lang voorbij dit stadium en op zoek naar advies over een ingewikkeldere situatie? Ook dan is je vraag welkom bij het Circulair Loket. Na indiening van de vraag krijg je te horen wat de verwachte doorlooptijd is. Deze is mede afhankelijk van de complexiteit van de vraag.

 

waarom een circulair loket?

Rotterdam heeft stevige ambities op het gebied van circulariteit; in 2030 moet het gebruik van grondstoffen zijn gehalveerd. Een belangrijke manier om dat doel te bereiken, is het benutten van ‘afval’ als grondstof. Echter: de wet- en regelgeving is nog ingesteld op een ‘lineaire’ economie, waarin materialen aan het einde van hun levensduur worden afgedankt. Het gebruik van afvalstoffen als grondstoffen is daardoor ingewikkeld en aan veel regels gebonden. Voor ondernemers betekent dat vaak een langdurige en kostbare zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen. Erg zonde, want die tijd kunnen zij beter besteden aan dat waar zij goed in zijn: ondernemen en een positieve bijdrage leveren.

Daarom heeft Rotterdam, als eerste stad in Nederland, een Circulair Loket voor ondernemers geopend. Het Circulair Loket, tot stand gekomen door een samenwerking tussen gemeente Rotterdam en DCMR Milieudienst Rijnmond, geeft gratis en vrijblijvend advies op maat in het omgaan met ingewikkelde wet- en regelgeving. In deze unieke samenwerking helpt DCMR ondernemers in de regio Rotterdam met het verkrijgen van inzicht in de procedures die moeten worden doorlopen als je met ‘afval’ wil ondernemen. Tegelijkertijd maken de vragen die worden gesteld ook duidelijk tegen welke problemen ondernemers aanlopen. Deze kennis kan helpen bij het aanpassen van wet- en regelgeving. Zo wordt een belangrijke hobbel bij het realiseren van de circulaire economie in Rotterdam weggenomen.

AnoukxVera

“Wij zijn AnoukxVera, een ontwerpstudio opgericht door Anouk van de Sande en Vera dePont in 2015. Wij zijn met onze studio gevestigd in De Wasserij, een broedplaats voor innovatieve mode in Rotterdam. Onze projecten balanceren tussen mode en interieur en hebben vaak een humoristisch en grafisch handschrift. Vaak ontfermen we ons over het hele proces. Dit betekent dat we ook verantwoordelijk zijn voor de fotografie en het grafisch vormgeven van onze projecten.

De reststroom die we op dit moment verwerken bestaat voornamelijk uit snijresten van zeil afkomstig van een lokale zeilmakerij. Dit materiaal is zo goed als nieuw en dus de moeite waard om een herbestemming te geven. Daarnaast verwerken we ook misprints en miskleuringen uit de textielindustrie. Ook zijn we aan het onderzoeken of we kunnen werken met oude sjorbanden. Deze worden vaak eenmalig ingezet op de bouwplaats. Het in kaart brengen van lokaal snijafval vinden we interessant omdat dit een onaangetaste en reeds aanwezige grondstof is zonder toepassing.”

www.anoukxvera.com


Buurman

“Mijn naam is Liv Kooijmans en ik ben de directeur van Buurman Rotterdam, de circulaire bouwmarkt in Rotterdam gevestigd in de Keilewerf. Buurman staat voor lokaal hergebruik. In onze bouwmarkt haal je gebruikte bouwmaterialen en Rotterdams stadshout. Stadse bomen worden om verschillende redenen gekapt en gaan normaal gesproken de versnipperaar in, maar Buurman maakt er prachtige planken van. Wij zagen, drogen en verkopen dit mooie hout. Onze bouwmaterialen krijgen we binnen van particulieren, tentoonstellingsbouwers, aannemers, slopers, producenten en meubelmakers en verzamelen we voor zo’n 80% lokaal.

In onze werkplaats kunnen Rotterdammers ook een cursus of workshop meubelmaken volgen en leer je hoe je hout een tweede leven kan geven. Ook voor het huren van een werkbank kun je terecht bij Buurman. Wij zorgen ervoor dat bouwmaterialen als hoogwaardige grondstof worden behandeld in plaats van als afval. Het sluiten van materiaalkringlopen is een kwestie van dóen!

www.buurmanrotterdam.nl


FALAFVAL

“Mijn naam is Ayuk Bakia. Samen met mijn compagnon Scifo Minnaard willen we laten zien en proeven dat veel voedselafval eigenlijk geen échte afval is. Met FALAFVAL maken we, zoals de naam al zegt, falafel van groente-afval. Dit doen we van de buitenbeentjes; groenten die normaliter in de prullenbak worden gegooid of minder hoogwaardig verwerkt worden.

Wereldwijd wordt een derde van het geproduceerde voedsel weggegooid. Deze mega verspilling is niet alleen zonde, maar het kost ons ook belangrijke grondstoffen, zoals vruchtbaar land, water, arbeid en energie.

De groente-reststromen die wij gebruiken zijn voornamelijk paprika, knoflook, ui en bonen. We halen deze groente vrij vroeg uit de voedselketen en brengen het naar onze keuken in BlueCity. Deze groenten krijgen we rechtstreeks aangeleverd van de producenten en telers. We leveren onze falafel aan horeca. Maar we verzorgen ook graag events met duurzame catering. Elke zaterdag kan je onze falafel proeven bij onze foodtruck op de Rotterdamse Oogst Markt op Noordplein.”

www.falafval.nl


Damen Shipyards

“Mijn naam is Dewi Wesselman en ik ben industrieel ontwerper bij Damen Shipyards. Damen Shipyards is een Nederlands scheepsbouwbedrijf met meer dan dertig werkmaatschappijen in binnen- en buitenland en zo’n 12.000 werknemers. Met vestigingen in Gorinchem, Schiedam en Hardinxveld-Giessendam.

Ik houd me bezig met het ontwerpen van ferries en kijk hoe we duurzaamheid en voornamelijk circulariteit kunnen meenemen in het ontwerpproces. Damen Shipyards heeft de ambitie om de meest duurzame scheepsbouwer ter wereld te worden. We gebruiken nu al oude banden van trucks als stootkussens en onderzoeken hoe we plastic kunnen vervangen door gerecycled plastic. Ook verkopen we onze afvalstromen zoals hout, staal en aluminium, deze worden vervolgens door andere partijen weer gebruikt.”

www.damen.com

Vet & Lazy

“Mijn naam is Ruben Krommenhoek en ik ben eigenaar van de Vet & Lazy speciaalbier brouwerij. Onze missie is lekker bier maken, maar we werken ook aan zoveel mogelijk circulair.

In BlueCity zijn we in 2015 onze brouwerij gestart. We willen een spin in het web zijn waar we lijntjes trekken met zoveel mogelijk ondernemers in BlueCity. Daarmee bedoel ik dat we afvalstromen gebruiken van andere ondernemers, en onze afvalstromen ook weer aan hun geven. Zo geven we bijvoorbeeld ons bierbostel, wat altijd overblijft als reststroom van het bierbrouwen, aan een van de ondernemers in BlueCity die hier weer zeepjes van maakt. Zelf verwerken we al appels, aardappelschillen en lokaal geoogst graan in ons bier.

Daarnaast zijn we bezig met CO2-terugwinning. Brouwerijen pompen veel CO2 weg, maar kopen ook nog eens kilo’s aan CO2 in om weer toe te voegen aan het bier en hun tanks leeg te persen. Als je de CO2 die je wegpompt op de juiste manier verwerkt, kun je deze hergebruiken.”

www.lazy.vet