Challenged-Kerstbomen

Wat kun jij doen met 10.000 kerstbomen?
Door de bomen apart in te zamelen krijgen ze al jaren een tweede leven als bijvoorbeeld houtsnippers of compost. Maar hoe mooi is het als we nog meer met deze bomen kunnen doen?
 
Daarom hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam de handen ineen geslagen om het dit jaar anders aan te pakken. Samen met The Bin organiseren wij Challenged: Kerstbomen. Met als doel om deze kerst 10.000 kerstbomen een nieuw leven te geven. 
 
Heb jij een goed idee om het hout en de naalden van deze bomen te verwerken? Misschien bedenk je iets moois, iets praktisch, of kan je het materiaal goed gebruiken in je huidige business model? Meld je dan aan!

button1

Wedstrijd
Challenged: Kerstbomen is een wedstrijd. De finalist(en) ontvangen gezamenlijk €10.000 startkapitaal en ondersteuning bij de realisatie van het plan.

Wat kan je winnen?

  • € 10.000 startkapitaal.
  • Toegang tot een breed netwerk binnen gemeente Rotterdam en provincie Zuid-Holland.
  • Mogelijkheid tot ondersteuning om in enkele maanden van plan tot realiteit te komen; met daarin focus op logistiek en afzetmarkt.
  • Mogelijkheid tot opschalen.

planning Challenge Kerstbomen

Beoordelingscriteria
criteria kerstbomen challenge

Samenwerking
Het doel is om gezamenlijk 10.000 kerstbomen te verwerken tot producten. Als je een goed idee hebt, maar niet de gehele stroom van 10 000 kerstbomen aan kan, dan ontvangen we ook graag je aanmelding. Het kan zo zijn dat verschillende initiatieven samen gebundeld worden tot een oplossing. We moedigen samenwerkingen in de keten of tussen verschillende oplossingen aan.

Informatiesessie: maandag 17 mei
Op maandag 17 mei om 16:00 organiseren wij een informatiesessie waar jij vragen kan stellen over de challenge. Daarnaast is er mogelijkheid om in contact te komen met andere partijen die nog partners zoeken om hun project te versterken.

button2

Achtergrondinformatie
De transitie naar een circulaire economie doorlopen we samen. Daarom heeft de provincie Zuid-Holland in januari 2017 samen met 180 partijen het ‘Nationaal Grondstoffenakkoord’ ondertekend. Dit bevat afspraken om Nederland per 2050 een volledig circulaire economie te bezorgen. Ons doel is om als Zuid-Hollandse regio in balans te leven met onze leefomgeving en natuurlijke hulpbronnen. Een belangrijk aspect is het hergebruik van producten, materialen, onderdelen en grondstoffen. En daarbij hoort het verwaarden van natuurlijke reststromen. 
Een daarvan is de kerstboom. Begin januari worden de kerstbomen ingezameld door gemeente Rotterdam. De inzameling gebeurt nu met als doel om zo snel mogelijk het potentieel brandbare materiaal van de straat te halen. De bomen worden nu op twee manieren ingezameld: met inzamelwagens waarbij de boom achterin gaat en gelijk wordt gekraakt/geperst en met een publieksactie waarbij bewoners/kinderen 50 eurocent krijgen. Deze bomen worden verwerkt tot houtsnippers en wat over is wordt verwerkt tot compost.

Vragen?
Heb je vragen? Stuur een e-mail aan kerstbomenchallenge@rotterdamcirculair.nl.