Pakjesavond komt steeds dichterbij. Een gezellige avond met veel cadeaus en dus ook veel cadeaupapier, kartonnen verpakkingen en dozen. Het klein maken van dozen voordat je ze weggooit, zorgt ervoor dat het karton niet klem komt te zitten in de klep van de papiercontainer en dat alle buurtbewoners hun papier- en kartonafval in de container kwijt kunnen. Daarom roept gemeente Rotterdam dit jaar op om 5 december niet alleen Pakjesavond te vieren, maar ook Platte Pakjesavond.

Voorkom een verstopte container
Maak na het uitpakken van de cadeaus alle kartonnen verpakkingen en dozen klein en gooi ze dan pas in de papiercontainer. Door verpakkingen en dozen kleiner te maken voorkom je dat deze klem komen te zitten in de container en die verstopt raakt. Maar ook dat ze in de container uitvouwen waardoor deze snel vol raakt.

Scheuren, snijden, springen
Karton kleiner maken kan op drie eenvoudige manieren: scheuren, snijden of springen. Kleine verpakkingen zijn doorgaans makkelijk te scheuren of plat te stampen. Grote verpakkingen kun je het beste thuis alvast in stukken snijden.

Karton scheiden loont
In 2019 scheidden we in Rotterdam gemiddeld 21 kilo papier en karton per persoon per jaar. Maar er verdween nog steeds 33 kilo papier en karton per persoon bij het restafval. En dat is zonde. Want van oud papier en karton wordt weer nieuw papier en karton gemaakt, zoals eierdozen en wc-papier. En dat scheelt veel bomen! Help daarom mee nog meer papier en karton te scheiden. Doe mee met Platte Pakjesavond. Weten wat je nog meer kunt doen? Kijk op Rotterdam.nl/karton.