Op woensdag 28 april opende wethouder Roos Vermeij (Economie/markten) het Afrikaandermarkt Grondstoffenstation. Dat deed zij samen met Jan Jongert van Superuse Studios en Bernardo Bailey van de Afrikaanderwijk Coöperatie. Het Afrikaandermarkt Grondstoffenstation is een centrale plek voor de inzameling, scheiding en hergebruik van afvalstromen op de markt. Zo wordt de Afrikaandermarkt circulair, blijft de wijk schoner en vinden mensen uit de wijk een betaalde baan op de markt.  De coöperatie heeft de opdracht voor het verduurzamen van de markt  gekregen via een Right to Challenge traject.

De Afrikaandermarkt
De Rotterdamse Afrikaandermarkt is een van de grootste en bekendste markten van Nederland. De markt brengt wekelijks 30.000 bezoekers naar het gebied. Er liggen op de markt grote kansen om te voorkomen dat het afval zich op marktdagen door de wijk verspreid, en om de afvalstromen van de markt circulair te verwerken tot grondstof.

Het Grondstoffenstation
In februari van dit jaar is er een plek ingericht op de markt waar de reststromen van de markt gescheiden worden ingezameld. Een deel van de reststromen wordt gelijk door de coöperatie verwerkt tot nieuwe producten zoals jams, chutneys of meubels, het overige wordt gerecycled. Deze locatie is een aanloop naar een door Superuse ontworpen Grondstoffenstation waarin het afval van de markt optimaal gescheiden kan worden. Voor de realisatie van dit definitieve ontwerp worden nog aanvullende investeerders gezocht. Met het gescheiden inzamelen van het afval werkt de Afrikaandermarkt nu al aan een circulaire markt. Dit is weer een stap op weg naar Rotterdam als circulaire stad, zonder afval.

Afvalvrije stad in 2050
Wethouder Roos Vermeij: “Deze innovatieve ondernemers laten zien dat circulariteit méér is dan alleen de levensduur van producten verlengen of het gebruik van grondstoffen te beperken. Dit grondstoffenstation is een mooi voorbeeld van hoe de hele wijk ervan profiteert: door hier op de Afrikaandermarkt afval in te zamelen, te scheiden en opnieuw te gebruiken blijft de wijk schoon en aantrekkelijk, krijgt de werkgelegenheid in de wijk een boost én dragen we bij aan het groter doel om de Rotterdamse economie duurzamer te maken.”

Voor en door de wijkbewoners
Naast het verduurzamen van de markt is het vergroten van de sociaal-economische betekenis van de markt voor de wijk een belangrijk doel van het project. De Afrikaanderwijk Coöperatie neemt mensen uit de wijk in dienst, een wijk waar veel behoefte is aan betaalde werkgelegenheid. Zo krijgen wijkbewoners een volwaardig betaalde baan op de markt. Ook ontstaat er op deze manier een grotere betrokkenheid tussen de markt en de wijk. Het doel is om van Rotterdam Zuid, en dan specifiek de Afrikaanderwijk, een duurzamer, sterker en kapitaalkrachtiger gebied te maken met betrokken bewoners en ondernemers.