Rotterdam groeit uit tot een circulaire hotspot. De ambitie is dan ook dat circulair in 2030 de maatstaf is. Een grote groep ondernemers, bewoners en innovators pakt die uitdaging inmiddels op. Ook bij de gemeente Rotterdam werken honderden circulaire koplopers. Deze mensen zijn goud waard voor Rotterdam. Reden voor Rotterdam Circulair om de serie Gouden Collega’s te lanceren. In de loop van 2020 brengen we hun verhalen naar buiten in korte filmpjes, uitgebreide interviews en een eigen podcastserie.

Bij circulariteit en de gemeente gaan de gedachten al snel naar het ophalen en verwerken van afval. Die voorbeelden zijn ook talrijk: van een hightech scheidingsmachine tot hybride en zelfs elektrische vuilniswagens. Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg. In de organisatie schieten de circulaire initiatieven als op koffiedrab gekweekte paddenstoelen uit de grond. Of het nu gaat om economie, werkgelegenheid, sport of stedenbouw: overal zijn gouden collega’s bezig om de transitie van zooi naar mooi te maken.

Economie en werkgelegenheid
Peter Verschoor hielp als projectleider bij Stadsontwikkeling bijvoorbeeld het innovatieve bedrijf Ioniqa te starten met een demonstratie-installatie om polyestertextiel te recyclen tot PET-grondstof. ‘We gaan in Rotterdam langzaam naar een cluster met allemaal bedrijven die van plastic afval weer grondstoffen maken. Daar ben ik trots op.’ Marike Dijksterhuis zet zich als strategisch arbeidsmarktadviseur juist in om circulair op verschillende manieren te koppelen aan werkgelegenheid en onderwijs. ‘Als gemeente sluiten we langjarige leer-werkakkoorden met het onderwijs en bedrijfsleven. Al die partners denken nu na over de manier waarop zij circulair kunnen inpassen in hun acties en projecten’, licht Marike toe.

Sport
Tessa Vreeken (Beleidsadviseur Sport) en Ed van der Burg (Beheer en onderhoud Sportbedrijf) laten zien dat sport ook circulair kan zijn. Ed: ‘We stonden voor de uitdaging om veel kunstgrasvelden te vervangen. Dat hebben we zo duurzaam mogelijk gedaan.’ Tessa vult aan: ‘In 2020 laten we sportverenigingen nog veel meer zien wat er allemaal mogelijk is. Bijvoorbeeld dat hun oude kunstgrasveld straks weer terugkomt als picknickbank.’

Hoogbouw
Rotterdam groeit en we bouwen steeds hoger de lucht in. Dat brengt nieuwe circulaire uitdagingen met zich mee. Planoloog Dries Zimmerman zocht samen met studenten van de universiteiten in Leiden, Delft en Rotterdam circulaire oplossingen voor omgaan met afval in hoogbouw: ‘Met deze inzichten kunnen we woontorens veel slimmer inrichten, zodat we beter omgaan met ons afval, of eigenlijk: onze grondstof. In dit opzicht lopen we in Rotterdam voorop en daar ben ik verheugd over.’

Serie
Deze verhalen bieden een tipje van de sluier. Nieuwsgierig naar de volledige verhalen? Bekijk hier de filmportretten. In de komende weken verschijnen er steeds nieuwe portretten, interviews en later ook een podcastserie. Genoeg van-zooi-naar-moois om naar uit te kijken dus in 2020; een goud begin is het halve werk.