Van 1 tot en met 7 september is het Verspillingsvrije Week in Nederland. Ook in Rotterdam staan we dan stil bij voedselverspilling. Ons voedsel wordt met veel liefde en energie gemaakt. Door minder te verspillen, kunnen we 34 kilo goed voedsel per persoon per jaar besparen. Koop slim, kook slim en bewaar slim. Dan zorg je voor minder voedselverspilling en je impact op het milieu daalt met 14%. Bovendien bespaar je zo ook nog eens €120 per persoon per jaar! Dat klinkt goed toch? Heb je onze 5 gouden tips al gelezen? Die staan hier.

In het artikel hieronder geven we je wat extra inspiratie en praktische tips voor tijdens het boodschappen doen.

  • Koop vaker bevroren eten. Bevroren producten zijn er in overvloed en ze blijven veel langer goed.
  • Eet eigenzinnige fruit en groenten. Een kromme komkommer of biet met een builtje smaken net zo goed.
  • In de supermarkt liggen vaak nog losse bananen in de bak. Niemand pakt deze bananen, terwijl ze nog wel goed zijn. En dus worden ze uiteindelijk weggegooid. Dus zie je een paar goede ‘weesbananen’ liggen? Pak die dan in plaats van een trosje. Zo zorg je dat er minder bananen worden weggegooid.
  • Gekoeld product? Gekoeld bewaren! Stop gekoelde producten als laatste in je winkelmandje en neem ze mee in een koeltas. Zo blijven ze langer koel.
  • Houd je aan je boodschappenlijstje. Probeer niet te zwichten voor aanbiedingen en andere verleidingen. Dat gaat natuurlijk beter als je niet met een lege maag boodschappen doet.
  • Als het kan, sla dan je boodschappen 1 keer per week in. Voor bederfelijke producten als vlees(waren) en verse groente, ga je tussendoor nog een keertje naar de winkel. Zo heb je altijd verse producten in huis en koop je niet snel te veel.
  • Wees kritisch met aanbiedingen. Een goede aanbieding is altijd fijn, helemaal handig als het lang houdbaar is! Bedenk dus goed of je aanbiedingen wel allemaal op tijd op krijgt.
  • Bekijk de houdbaarheidsdatum. Is het nog goed op het moment dat je het product wilt gebruiken? Let er daarnaast op dat verpakkingen goed gesloten zijn. Zo niet, dan is het product misschien niet meer geschikt voor consumptie.Dit zijn slechts een paar slimme tips. Je leest er nog veel meer op www.verspillingsvrij.nl