Recycled Park is het voorstel om plastic drijfvuil in havens en rivieren op te vangen voordat het de zee bereikt. Het gewonnen plastic wordt duurzaam hergebruikt om nieuwe waarde te creëren. Van het plastic worden bouwstenen gemaakt voor een nieuwe groenvoorziening; drijvend park. Drijvend groen is een meerwaarde voor de stad en heeft ook een ecologische functie in de rivier als habitat voor micro- en macrofauna. In de Rotterdamse Rijnhaven, gekoppeld aan het Drijvend Paviljoen, nadert het eerste prototype van 140m2 zijn voltooiing.

Bekijk hier de impressie:

Plasticvangers
Plastic afval vormt een structureel probleem in open wateren. Via rivieren komt een groot deel van het zwerfafval terecht in zeeën en oceanen, waar het onderdeel wordt van de wereldwijde vervuiling. In Rotterdam zijn door Recycled Island Foundation drie passieve Plasticvangers ontwikkeld om het plastic efficiënt uit de Nieuwe Maas te halen. Gedurende een proefperiode van 1,5 jaar zijn de Plasticvangers getest, gemonitord en geoptimaliseerd. Dit heeft geresulteerd in een goed werkend systeem, dat ook met de intensieve scheepvaart, getijdewisseling en veranderende windrichtingen effectief werkt. De Plasticvangers vangen het drijfvuil op door gebruik te maken van de aanwezige stroming van het water en houden het drijfvuil vast als de stroming keert. In samenwerking met de Gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en Rijkswaterstaat werken wij aan de herplaatsing van alle drie de Plasticvangers, zodat het drijfvuil in Rotterdam structureel opgevangen kan worden. Samen met Rijkswaterstaat, het Havenbedrijf Rotterdam en omliggende Gemeenten zoeken wij naar de mogelijkheid om meer Plasticvangers te plaatsen.

Bekijk hier de impressie van de plasticvanger:

Drijvende groenstructuren
Om het opschonen van de rivieren te stimuleren is gezocht naar de mogelijkheden van hergebruik van de herwonnen plastics. In samenwerking met de gemeente Rotterdam is de potentie gevonden in drijvende groenstructuren. Hiermee wordt de ecologie in de Rotterdamse haven verbetert. Met het gerecycled plastic worden zeshoekige drijflichamen gerealiseerd waar op en in nieuwe beplanting groeit. Vogels, vissen en micro organismen vinden voeding, nestruimte en beschutting in het drijvende park. Een voorbeeld hiervan is de gecreëerde ondiepe rivier. Door het drijvende park loopt een watergeul van ca. 0,5m diep; kleinere vissen en vogels kunnen hier beschutting vinden en de ruimte om te groeien voordat zij de diepere wateren betreden.

Recycled Island Foundation
De Recycled Island Foundation is een jonge stichting die in het leven is geroepen om een actieve aanpak te vinden tegen de wereldwijde plastic vervuiling in open wateren. RIF zet in op opvang van drijfvuil in rivieren en riviermondingen, duurzaam hergebruik van plastics, het organiseren van opschoonacties, bewustwording en educatie.

Recycled Park Rotterdam is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van BRG (Bestaand Rotterdams Gebied), Citylab 010, Rijkswaterstaat, Audi Environmental Foundation, Cargill, Van Der Vorm Vastgoed en alle partners die hebben zorg gedragen voor de productie en realisatie.