Rotterdam krijgt nieuwe ondergrondse containers. Die zijn vanaf begin 2020 zichtbaar op straat. In een uniek achtjarig contract met leverancier Waste Vision is afgesproken dat deze containers voldoen aan alle eisen op gebied van duurzaamheid en circulair gebied. Bovendien levert de productie van de container 70 mensen (55 FTE) met achterstand tot de arbeidsmarkt de komende 8 jaar een baan op. Wethouder Moti (Werk en Inkomen) en wethouder Wijbenga (Buitenruimte) maakten dat gisteren bekend.

Duurzaam, innovatief, circulair
Van elke 100 oude containers, kan 70 tot 80% worden gerefurbished. Die onderdelen worden gebruikt om de nieuwe containers te maken. In totaal bespaart Rotterdan 250 ton staal per jaar. De nieuwe containers beschikken over een materialenpaspoort. Daarin staat aangegeven welke materialen zijn gebruikt en hoe deze effect hebben op het milieu. Daarnaast zijn de containers volledig demontabel. Zo hoeven slechts kleine delen (in plaats van een hele container) vervangen te worden bij schade of als de container kapot is. Bovendien bieden de nieuwe containers veel mogelijkheden voor verdere innovatieve doorontwikkeling in de toekomst.

8 jaar baangarantie
De containers worden gebouwd door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Door dit achtjarige contract garanderen wij 55FTE aan arbeidsplaatsen in Rotterdam en Capelle aan den IJssel de komende acht jaar. Dat is goed voor zeker 70 mensen die dan een baan hebben en houden.

In het contract nemen ook andere gemeenten/inzamelaars deel: Twente milieu (samenwerking van 8 gemeenten), Den Bosch, Groningen, Assen en Irado (samenwerking tussen Capelle, Vlaardingen, Schiedam).