Emma Lesuis maakt van de waarachtige werkelijkheid een verhaal via tekst, beeld of podium. Het liefst combineert ze de verschillende disciplines in documentaire performances. Als documentairemaker won ze met haar filmplan Nu we het er toch over hebbende Karen de Bok Talent Prijs 2019. Daarnaast is Emma bestuurslid bij het Motel Mozaique Festival in Rotterdam. Als presentatrice van Studio Circulair neemt ze je nu iedere week mee in een ander circulair onderwerp. Voor het programma stelden we haar enkele vragen:

Waar ben je naast Studio Circulair nog meer mee bezig?
“Ik zit in de researchfase van een nieuw filmplan in samenwerking met Docmakers en HUMAN. Na de zomer ga ik nog touren met een korte documentairevoorstelling genaamd Aardappelbloed.”

Hoe circulair ben je zelf eigenlijk?
“Nog lang niet genoeg, maar ik doe mijn best. Ik scheid mijn afval, draag 100 procent gerecycleerde sokken die uit weggegooide kleding wordt gemaakt en ik heb nog nooit een pakketje geretourneerd! Teruggestuurde pakketjes kunnen vaak niet meer worden verkocht en belanden uiteindelijk bij het afval. Daarnaast wordt het ook weer meerdere malen getransporteerd. Erg slecht voor het milieu dus! Bovendien koop ik weinig online en let ik met winkelen altijd op duurzaamheid bij kleding, schoenen of andere artikelen. Mijn vriend en ik zijn nu ook op zoek naar een nieuw huis en daar staat duurzaamheid zeker voorop. Denk hierbij aan aardgasvrij, goede isolatie en een timer in de douche.”

Waarom vind jij het belangrijk dat Rotterdam volledig circulair wordt?
“Omdat dat de toekomst is en het is goed om daarin voorop te lopen. Er is nog steeds een kapitalistische groei, maar we moeten toch echt naar een circulaire economie. Circulair denken zou het nieuwe normaal moeten zijn. Gelukkig zijn er al veel goede initiatieven in de stad. Het is te gek als Rotterdam hierin een voorbeeldfunctie neemt, dat werkt vast aanstekelijk.”

Welk circulair onderwerp spreekt je het meest aan?
“Hoe je zelf minder afval kan genereren, want we gooien nog te veel weg. Daarnaast erger ik mij heel erg aan de plastic bakjes van de afhaal!”

Wat vind jij een mooi circulair voorbeeld?
“Er zijn zoveel voorbeelden, er is er niet een specifiek. Wat ik tof vind is hoe bedrijven er ook een boterham aan kunnen verdienen en het dus niet alleen bij het ‘geitenwollensokken’ stigma blijft. Ik vind de kledingbibliotheek wel een waanzinnig initiatief. Of het voor mezelf ook goed werkt weet ik nog niet. Ik kan namelijk best knoeien.”

Wat hoop je dat Studio Circulair losmaakt bij de Rotterdamse volgers?
“Het is een feit dat weeen echte mentaliteitsverandering moeten ondergaan.
Ik hoop dus dat het veel losmaakt. To make our world a better place!”