5 gouden tips

Afval wordt nog te vaak gezien als zooi. Doodzonde. Want als Rotterdammers hun afval goed scheiden, wordt het ineens nuttige grondstof voor iets moois. Zo laten we samen zien dat ‘zooi’ waarde heeft. Net als goud. Dat pleur je toch ook niet weg? Wat kun jij zelf doen om afval te verminderen en bij te dragen aan een circulair Rotterdam? Hieronder vind je 5 gouden tips! En daaronder nog eens 5 gouden tips om minder voedsel te verspillen.

1. DRINK WATER UIT EEN HERVULBARE WATERFLES 
Plastic wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu. Drink daarom kraanwater uit een her­vulbare waterfles. Dat scheelt veel plastic.
2. GOOI KAPOTTE SPULLEN NIET WEG, MAAR REPAREER ZE 
Is je blender stuk? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of ‘ie gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld bij een Repair Café. Is het apparaat niet meer te fiksen? Breng het naar een milieupark en laat het recyclen.
3. SCHEID JE AFVAL EN GEEF SPULLEN EEN TWEEDE LEVEN 
Afval scheiden is tegenwoordig een eitje. Overal in Rotterdam staan containers voor papier, glas, textiel en restafval. Heb je spullen die nog prima meekunnen of behoefte aan iets nieuws? Ga naar een kringloopwinkel zoals Het Goed of Marktplaats. Dan maak je een ander blij en vind je misschien een juweeltje dat met een likje verf nog prima meekan.
4. NEEM EEN TAS MEE BIJ HET BOODSCHAPPEN DOEN 
Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als je naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat je koopt meerdere keren. En gooi het in de pmd-container als het stuk is.
5. GOOI GEEN ETEN WEG 
‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Dat betekent dus absoluut niet dat je het de dag erna weg moet gooien. Veel dingen kun je lang na deze datum nog eten of drinken. Je zintuigen kunnen prima beoordelen of iets nog goed is. Staar je dus niet blind op de THT-datum, maar kijk, ruik en proef. ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die zeer bederfelijk zijn. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten of in te vriezen.  

 

5 gouden tips om voedselverspilling tegen te gaan

Wist je dat Nederlanders gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar kunnen redden door minder weg te gooien? Koop slim, kook slim en bewaar slim. Dan zorg je voor minder voedselverspilling en je impact op het milieu daalt met 14%. Bovendien bespaar je zo ook nog eens €120 per persoon per jaar! Dat klinkt goed toch? Hieronder 5 gouden tips om minder voedsel te verspillen.

1. PLAN WAT JE EET 
Maak een eetplanning per week. Dat is misschien suf, maar heel handig! Zo voorkom je dat je teveel koopt en dingen weg moet gooien.

2. CHECK JE VOORRAAD
Eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuw. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, dan kun je in de supermarkt altijd even checken wat je nog hebt staan!

3. KOOK OP MAAT EN EET RESTJES 
Meet af wat je nodig hebt. En heb je wat over? Dan heb je een lekker bakje om te lunchen de dag erna!

4. ZET JE KOELKAST OP 4 GRADEN
Dit is de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren.

5. KIJK, RUIK EN PROEF
Nog steeds verdwijnt er veel eten in de prul­lenbak. Jammer en gemakkelijk te voorkomen! Koop en kook kleine porties en gooi restjes niet weg. Vaak kun je daar nog hele lekkere dingen mee maken. Kijk voor inspiratie op voedingscentrum.nl. Toch wat over? Scheid het dan als gft-afval of maak er compost van.

 

MEER TIPS OM VOEDSELVERSPILLING TEGEN TE GAAN? kijk op www.verspillingsvrijeweek.nl