Design maakt de wereld mooier! Ondanks de massaproductie van meubels en aanverwante producten ontstaat echte toegevoegde waarde nog steeds door originaliteit en innovatie. VanDeBouwplaats streeft daarom naar het ontwikkelen van duurzame designproducten. Zij gebruiken daarvoor restmaterialen van de bouwplaats en willen daarbij zoveel mogelijk het restmateriaal behouden zoals het is. Hierdoor creëren ze aansprekende producten met een industrieel karakter die echt een nieuwe toepassing krijgen.

Bij design en innovatie draait het om het leerproces van de mens. Om een product te ontwikkelen vanuit een reststroom dat van de bouwplaats afkomt moet er veel worden ontdekt en wordt er veel geleerd. VanDeBouwplaats laat het design van de bouwplaats dan ook produceren door 50/50 wood, waar Rotterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt, onder begeleiding van vakmensen, worden begeleid naar duurzaam werk. Zo bouwen mensen aan hun CV en hun vakmanschap. Zo ontstaat er een duurzaam businessmodel.

Een afvalvrije bouwplaats
VanDeBouwplaats wil dat materiaal dat voorheen werd weggegooid of op een laagwaardige manier werd gerecyled op de bouwplaats gebruiken als ‘grondstof’ voor producten. Hiervoor werken ze samen met onder andere Van Hattum en Blankevoort en andere VolkerWessels ondernemingen. Samen hebben zij de ambitie om al het materiaal van bouwplaatsen in Nederland te gebruiken en zo de hoeveelheid afval tot nul te reduceren. Zo zorgen ze niet alleen voor het recyclen van producten, maar zelfs het upcyclen ervan!