Als reporter Wilma van der Wilt op een zaterdagochtend Het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieslaan binnenwandelt staat alles in het teken van Eerste hulp bij repareren. Hierbij denk je snel aan een kapotte lamp of fiets. Maar in Het Wijkpaleis kun je ook je kleding repareren.

Marieke Hillen ontvangt Wilma en vertelt waar het in Het Wijkpaleis om draait. ‘Bij het Wijkpaleis gaat het altijd over maken. Samen maken, ontmoeten, leren.’ Het Wijkpaleis beschikt over vier grote werkplekken. Dit zijn de keuken, de houtwerkplaats, het maaklokaal en het textielatelier.

Bovenin Het Wijkpaleis zit een flink aantal professionele makers. Zoals Margareth: ‘Ik heb mijn atelier bovenin Het Wijkpaleis. Als social return help ik één keer per maand mee in het repair cafe.’

Terwijl men in het maaklokaal druk bezig is een melkschuimer een tweede leven te geven, krijgt in het textielatelier een damesjas een nieuwe insteekzak. De vrouw met naald en draad hierover tegen Wilma: ‘Ik vind het echt zonde om een nieuwe jas te kopen. Ja, je moet hier zelf aan de slag. Het is echt de bedoeling dat mensen het zelf maken of eventueel leren maken.’

Aan het einde slaat Wilma, na het zien van de houtwerkplaats, de spreekwoordelijke spijker op de kop. Ze zegt: ‘Het Wijkpaleis is een en al circulariteit.’

Waarom?
We maken en kopen heel veel spullen, en we gooien ook heel veel weg: Het overgrote deel van de producten die we vandaag kopen, is over een jaar afval. Dat is niet duurzaam én niet houdbaar. Met initiatieven als het Wijkpaleis bouwen we aan een groen en betaalbaar Rotterdam op een gezonde planeet. Want als je een artikel repareert, hoef je geen nieuw artikel te kopen. Hiermee besparen we grondstoffen en de energie die nodig is om een nieuw artikel te maken en transporteren.

Wat kan jij doen?
Je kan met je kapotte spullen naar het Wijkpaleis in het Oude Westen. Maar Rotterdam telt ook een aantal repair cafés. Hier kan je je kapotte koffiezetapparaat bijvoorbeeld ook laten repareren. Een overzicht van repair cafés vind je op de Routeplanner.

Is het echt niet meer te repareren? Breng het dan naar het Milieupark en gooi het in de juiste afvalbak. Dan kunnen de grondstoffen hergebruikt worden.

Over Wilma gaat circulair
In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn. Klik hier voor meer Wilma gaat circulair.