In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn.

Aflevering #1: De Sportspullenbank
Heb jij je voorgenomen om (meer) te gaan sporten dit jaar? Als je oude sportkleding niet meer helemaal lekker zit, kun je dit doneren aan de Sportspullenbank. Hier worden kleren en andere sportspullen ingezameld en uitgegeven aan verenigingen en sociale projecten. In deze aflevering van Wilma gaat Circulair gaat Wilma in gesprek met Erna Truijens van de Sportspullenbank. Benieuwd waar gedoneerde spullen terechtkomen? Kijk de video!

Wat kun jij doen?
Sportspullen doneren? Gooi het in de speciale Sportspullenbankcontainers die verspreid staan door de stad. Check
de Routeplanner voor de locaties. 

Aflevering #2: Circulaire Kerstboom
Een kerstboom in je straat is heel sfeervol. Toch zijn er steeds meer straten die geen kerstboom meer nemen. Zij knutselen als alternatief zelf een kerstboom in elkaar. Bijvoorbeeld van sloophout, metaal of gaas. Of kinderen tekenen of schilderen hun eigen kerstboom op de muur.Reporter Wilma van der Wilt ging langs in de Nicolaas Beetsstraat in Spangen. Hier staat namelijk zo’n alternatieve kerstboom. De bewoners hebben deze met elkaar gemaakt van o.a. een oude schutting. Kinderen uit de wijk zorgden voor de kerstversiering die ook gemaakt is van restmaterialen.

Wat kun jij doen?
Ook een circulaire kerstboom in jouw straat? Bij Opzoomer Mee kan er jaarlijks budget aan worden gevraagd voor het organiseren van bijvoorbeeld een kerstontbijt, maar dus ook voor een alternatieve kerstboom.

Aflevering #3: GroenCollect
Brood is heel lekker en geeft het lichaam energie. Maar wist je ook dat je met oude broodresten energie kunt maken? In de vorm van biogas. Zo kun je dus met brood bijvoorbeeld je gasfornuis laten branden. Verspreid in Rotterdam staan meer dan 100 collectebakken waar je oud brood kunt inleveren. Het brood wordt opgehaald door GroenCollect en vervolgens omgezet in biogas. De broodbakken worden beheerd door adoptanten. Reporter Wilma van der Wilt ging met Akash Soekah van GroenCollect mee in zijn ronde lang de broodbakken.

Wat kun jij doen?
Oud brood over? Gooi het (zonder plastic) in één van de 130 speciale broodbakken. Check
de Routeplanner voor de locaties. 

Aflevering #4: De Moeite Waard
Rotterdam barst van de mooie bewonersinitiatieven. Reporter Wilma van der Wilt ging in de Ebenhaëzerstraat in Carnisse langs bij repair atelier De Moeite Waard. Wijkbewoner Jannie Spoor is naaidocent in het atelier. Jannie: “Het is zonde om het weg te gooien. Tweedehands is veel goedkoper en het is ook leuk hoe trots iedereen is op de zelfgemaakt creaties.”

Wat kun jij doen?
Is je zoom of knoop losgeraakt of zit er een scheurtje in je kledingstuk? Kijk eerst of het gemaakt kan worden in bijvoorbeeld een repair atelier als De Moeite Waard. Dit soort plekken zijn niet alleen hartstikke circulair, maar dragen ook bij aan het gemeenschapsgevoel in de wijk.

Aflevering #5: Het Ruilpunt
Een artikel dat je niet meer nodig hebt, ruilen voor een artikel waar je wel blij van wordt. Hoe mooi is dat! Met dit idee startte Wilma Kruger in de Gaffeldwarsstraat Het Ruilpunt. Reporter Wilma van der Wilt ging bij Het Ruilpunt in Rotterdam-West op bezoek.

Wat kun jij doen?
Het begint er natuurlijk mee, dat je je spullen zo lang mogelijk gebruikt. O nee, eigenlijk begint het nóg eerder. Al bij de aankoop zou je moeten denken: ‘Koop ik nieuw? Of zal ik eerst even naar een ruil- of kringloopwinkel gaan?’ Je vindt het Ruilpunt op de Routeplanner.

Aflevering #5: Het Wijkpaleis
Als reporter Wilma van der Wilt op een zaterdagochtend Het Wijkpaleis aan de Claes de Vrieslaan binnenwandelt staat alles in het teken van Eerste hulp bij repareren. Hierbij denk je snel aan een kapotte lamp of fiets. Maar in Het Wijkpaleis kun je ook je kleding repareren.

Wat kun jij doen?
Je kan met je kapotte spullen naar het Wijkpaleis in het Oude Westen. Maar Rotterdam telt ook een aantal repair cafés. Hier kan je je kapotte koffiezetapparaat bijvoorbeeld ook laten repareren. Een overzicht van repair cafés vind je op de Routeplanner.