Steeds meer Rotterdammers kunnen organisch afval scheiden. Organisch afval bestaat uit resten van groenten en fruit, (gekookte) etensresten en afval uit de tuin, oftewel gfe+t. Dit afval kan worden omgezet in compost: een zwart goedje vol voedingsstoffen die onze grond verrijken, zodat nieuwe planten weer goed groeien. De gemeente bracht een paar weken geleden compost terug naar Rotterdam. Eetbaar park Wollefoppengroen & Co ontving, net als vier andere stadstuinen, een vrachtwagen vol.

Frenk Walkenbach ontmoette de medeoprichters van Wollefoppengroen & Co tijdens een protest tegen de bouw in het Wollenfoppenpark. Toen de gemeente van de bouw afzag, gingen de radartjes draaien. “We waren tegen de bouw, maar waar waren we eigenlijk voor? We zagen hoe leuk het was om samen met buurtbewoners ergens aan te werken, dus we besloten een plan in te dienen om van een kaal veld een parkje te maken.”

Eetbaar park
Het idee groeide uit tot eetbaar park, waar Wollefoppengroen & Co subsidie voor kreeg en een stadslandbouw award van de Rabobank mee won. “Door een moestuin verbind je mensen met een plek, want ze steken hun handen in de grond. En je verbindt ze met elkaar, want je werkt samen en kookt maaltijden met de oogst.” Wollefoppengroen & Co richt zich naast tuinieren en koken ook op educatie. “Onze docenten laten kinderen de wonderen van de tuin zien. Daarvoor werken we samen met scholen.”

Extra energie
Om dit allemaal mogelijk te maken, komt de compost goed van pas. “Vorig jaar was onze oogst niet super denderend. Het was best moeilijk om planten te laten groeien omdat de grond nog best arm is. Met de compost kunnen we de grond wat extra energie geven en de bedden weer ophogen.”

Ook buiten Wollefoppengroen & Co kunnen mensen profiteren van de compost. “Centraal Wonen komt een aantal kruiwagens halen voor hun moestuin. En ik verstuur een nieuwbrief waarin ik mensen oproep om te komen scheppen en een zak mee te nemen.” Kom ook een emmertje compost ophalen. De tuin is te vinden langs de Arthur van Schendeldreef (aan de andere kant van de vijver) in Zevenkamp Rotterdam.

Ook jouw gfe+t-afval is een voedingsbodem voor nieuw groen. De gemeente wil de komende jaren in steeds meer wijken containers voor dit afval neerzetten, zodat over een paar jaar alle Rotterdammers makkelijk organisch afval kunnen scheiden.

Meer stadstuinen ontvingen compost van het Rotterdams gfe+t-afval. Lees ook de verhalen van:

Op sommige van deze plekken kunt u ook compost ophalen.

Tekst: Merel Nolet
Fotografie: Jan de Groen