Rotterdam bouwt aan een circulaire stad. Er zijn in Rotterdam de afgelopen jaren al veel initiatieven ontstaan. Die prachtige resultaten laten zien. Kijk maar eens naar al deze nieuwsberichten. Van ondernemer tot bewoner. Van bouwplaats tot horeca. Van textiel tot plastic. En nog zoveel meer. Er gebeuren ontzettend mooie dingen in onze stad. Die ervoor zorgen dat Rotterdam groener, schoner en gezonder wordt. En waar onze economie sterker van wordt.

Maar we zijn er nog niet. Er is veel meer nodig om onze doelen te halen. En daar hebben we iedereen bij nodig. Onze bewoners, bedrijven, scholen en allerlei andere partners uit de stad. Samen moeten we ervoor gaan!

Circulair helpt jou ook
Circulair gedrag helpt iedereen, van producent tot eindgebruiker. Het is goed voor het milieu. Maar ook voor de portemonnee. Want als je minder koopt, minder verspilt en beter en langer met spullen omgaat, kost dat minder geld.

Goed voor bedrijven
Ook voor bedrijven is het goed om circulair te werken. Die zijn dan bijvoorbeeld minder afhankelijk van leveranciers uit verre landen. Want wat je lokaal inkoopt, is sneller op bestemming. Zo ontstaan er geen erge tekorten meer zoals tijdens de Corona crisis. En als bedrijven niet meer afhankelijk zijn van nieuwe grondstoffen, bespaart dat kosten.

De CO2 uitstoot moet minder
Als we niet circulair doen en werken, halen we onze CO2 doelstellingen niet. Want bij het maken van bijvoorbeeld spullen en bouwmaterialen voor huizen, komt veel CO2 vrij. Als we deze materialen minder, beter, langer en opnieuw gebruiken, verminderen we de uitstoot enorm.

Samen
Rotterdam wil in 2030 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. En is 2050 helemaal circulair zijn. De komende jaren werkt de gemeente daarom actief samen met partners en bewoners aan projecten die ervoor zorgen dat de stad groener, duurzamer, schoner en economisch sterker wordt. Hoe we dat doen, lees je in het programma Rotterdam Circulair 2023-2026.

Lees het hele programma
> Lees hier het programma
> Of download het document hier