Rotterdam wil jonge ouders enthousiast maken voor wasbare luiers

Wist je dat één kindje zo’n 5.000 luiers gebruikt tot het zindelijk is en daarmee zorgt voor 22 kilo luierafval per maand? Dat is een hoop afval! De gemeente Rotterdam kijkt daarom nu hoe zij ouders die net een kindje hebben gekregen, enthousiast kunnen maken om wasbare luiers te gebruiken. Die zijn namelijk goed voor je kindje, beter voor het milieu en zorgen voor minder CO2 uitstoot. En in gebruik zijn de luiers helemaal niet zo onpraktisch als veel mensen denken. Sterker nog: ze zijn hip, leuk, goed voor de babyhuid en uiteindelijk ook goedkoper.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): ‘Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. In 2030 willen we al de helft minder afval in onze stad. Dat betekent dat we meters moeten gaan maken. En die meters kunnen we maken door minder luiers te gebruiken. In de Grondstoffennota 2019-2023 is daarom opgenomen dat Rotterdam het gebruik van wegwerpluiers en het afval dat daardoor ontstaat wil verminderen. Ik ben blij dat kraamzorgorganisaties ons helpen om te kijken hoe we het gebruik van wasbare luiers kunnen stimuleren.’

Samen met de kraamverzorgende

Rotterdam werkt tijdens de aanpak samen met een aantal Rotterdamse kraamzorgorganisaties. De kraamverzorgenden van die organisaties zullen aanstaande ouders vragen of zij de luiers tijdens de kraamweek kosteloos willen uitproberen. Daarbij krijgen zij uiteraard praktische begeleiding en uitgebreide informatie van de kraamverzorgende. Na die periode worden de ervaringen verzameld en geëvalueerd. Op basis daarvan kunnen we zien wat de beste manier is om toekomstige ouders ook enthousiast te maken om voor wasbare luiers te kiezen.

 


De voordelen van wasbare luiers

  • Wasbare luiers zijn in gebruik net zo makkelijk als wegwerpluiers.
  • Wasbare luiers zijn hippe, moderne luiers die in allerlei vrolijke kleuren verkrijgbaar zijn.
  • Wasbare luiers zijn comfortabel en goed voor het babyhuidje. Wasbare luiers zijn ademend door de zachte, stoffen materialen waaruit ze zijn gemaakt. Dit voorkomt dat het broeierig wordt rondom de billen.
  • Wasbare luiers zijn eenvoudig online te bestellen.
  • Met wasbare luiers zijn kinderen mogelijk eerder zindelijk en dat scheelt in kosten.
  • Wasbare luiers zijn beter voor het milieu.
  • Ook als je parttime voor wasbare luiers gaat bespaar je afval en CO2-uitstoot.
  • Wasbare luiers zijn goedkoper. Het scheelt per kindje ongeveer € 450. Bij elk volgend kindje worden de kosten nog lager!

 

Links