Als het aan de Gemeente Rotterdam ligt, bestaat afval in de toekomst niet meer. Dan is afval een grondstof. We werken toe naar een circulaire economie. Dat betekent: minder spullen kopen, spullen maken die langer meegaan en minder spullen wegdoen. En alles wat je wegdoet, wordt hergebruikt.

Circulariteit dichter bij de Rotterdammer
De gemeente brengt circulariteit op allerlei manieren naar de Rotterdammer. Bijvoorbeeld door het bouwen van een nieuw milieupark met circulair centrum aan de noordrand van Rotterdam. Rotterdammers kunnen hier hun spullen inleveren bij het milieupark. Of ze doneren het op het doneerplein in het circulair centrum De HER: dat is een plek waar bewoners kunnen zien, leren en ervaren wat circulariteit is. De gemeente wil circulair bewustzijn en gedrag van de Rotterdammers stimuleren. We laten zien hoe je je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van ‘ons’ afval dat in de milieuparken terechtkomt, nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Want als we onze spullen langer gebruiken en nieuwe spullen maken van de oude, is dat beter voor het milieu. En voor ons!

De HER
In De HER kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. En er komen werkplaatsen waar met de grondstoffen van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden.

We verwachten dat het nieuwe milieupark en De HER begin 2025 openen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Team De HER via De-HER@rotterdam.nl.

Adres De HER:
Bovendijk 191
3045 PD Rotterdam

De gemeente bouwt De HER en het milieupark zoveel mogelijk circulair. We bouwen het milieupark van al gebruikte materialen. Het gebouw van De HER was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is helemaal uit elkaar gehaald. En nu verhuist het naar Rotterdam. En op de Bovendijk/Soesterbergstraat bouwen we er een circulair centrum van.

Het mooie is dat de materialen hun waarde behouden. We hebben dus geen energie en nieuwe grondstoffen nodig. We doen het met wat we al hebben. Dit beperkt de CO2 uitstoot en voorkomt verdere uitputting van de aarde. De eerste stap in circulair bouwen is om te kijken welke materialen er al zijn en hoe deze weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Met het donorgebouw uit Delft kregen we een grote hoeveelheid hergebruikt materiaal. Alle informatie van de onderdelen staat in een materialenpaspoort. Na verwerking in het nieuwe gebouw wordt het materialenpaspoort bijgewerkt. Zo kunnen we ook in de toekomst het gebouw weer demonteren en ergens anders opnieuw op bouwen. Een eindeloze cyclus dus.

De bouw van het nieuwe milieupark en De HER wordt gerealiseerd met de volgende partners: BAM Bouw en Techniek, N3O architecten, Ingenieursbureau BOOT, BBN Adviseurs, Adviesbureau DGMR, GKB, Raadgevende Ingenieurs IMD, Roelofs, Sweco, Vic Obdam, Yuverta, Retro Bridge, BAM Advies & Engineering, Adex Groep, Prince Cladding Obdam BV, Peinemann, Murre – De Visser, Van Delft Groep, BAM Modulair, Orange Climate, Van der Padt Deuren BV, Werkse! en Bende.

Geleerde lessen
“Dit project is voor de gemeente, zou het ook werken voor een commerciële instelling?”, “Wat ging er niet goed tijdens het transport en hoe hebben jullie dat als team opgelost?”, “Wat is de financiële haalbaarheid van een soortgelijk project?”, “Is het makkelijker om een gebouw te bouwen uit geoogste materialen vanuit verschillende projecten of uit één project?”, “Maakt dit project de duurzame ambities van de Gemeente Rotterdam waar of is daar meer voor nodig?”

Wil je meer weten over dit project en de learnings die we hebben opgedaan? Neem contact op met team De HER via De-HER@rotterdam.nl

Adres De HER:
Bovendijk 191
3045 PD Rotterdam

RENDERS DE HER