Om deze materialen zo hoogwaardig mogelijk te kunnen gebruiken in onze eigen stad is denkkracht en enthousiasme nodig vanuit veel invalshoeken. De straatreiniger is belangrijk omdat hij zorgt dat er zo min mogelijk zwerfvuil tussen de organische stromen beland. Planners kunnen zorgen voor zo min mogelijk transportbewegingen. Collega’s in de wijken kunnen bewoners betrekken. En inkopers kunnen andere eisen stellen in aanbestedingen. Maar er is ook kennis nodig over bijvoorbeeld regelgeving.
Met veel verschillende partijen doen we proeven om deze materialen zo hoogwaardig mogelijk te gebruiken in de stad zelf. Rijksoverheid, waterschappen, randgemeenten, provincies, toezichthoudende instanties maar ook creatief ontwerpers zijn waardevolle partners.
Door van elkaar te weten, te leren en waar nuttig samen op te trekken kunnen we stappen voorwaarts zetten.
Zo verwerkt 010 organische stromen circulair
Blaadjes uit de bomen worden al enige tijd in een pilot succesvol gebruikt als bodemverbeteraar in de stad. De wol van onze schapen (die aanvankelijk waardeloos leek) blijkt interessant voor meubel- en interieurbouw of bouwisolatie. En ook riet, gras, maaisel, hout, eendenkroos en zelfs zeewier blijkt hoogwaardig te hergebruiken. Groente-, fruit- etensresten en tuinafval is vaak vervuild met ander materiaal, daarom investeren we er continue in om Rotterdammers hun afval goed te laten scheiden.