twee metalen pannen in een jas van dikker grijze wol. Hiervoor liggen courgettes, tomaatjes en bosuitje.
2 Oktober 2023

Slowcooken met Rotterdamse wol

De brei- en haakclub in de Huiskamer in Pendrecht heeft van Rotterdamse wol een hooikist gemaakt. De hooikist werd vanaf circa 1900 gebruikt om brandstof te besparen voor het garen van voedsel. Met de huidige brandstofprijzen is de hooikist, slowcooker, eco stoof of hooimadam – hoe het ook heet – hipper dan ooit.

Hartverwarmend

Zo maakt de brei- en haakclub in de huiskamer van Pendrecht onder begeleiding van Caroline Grootenboer, kunstenares en docent textiele werkvormen, de mooiste plaids voor Pendrechters met een kleine portemonnee. Een hartverwarmend initiatief. Enthousiast over de kwaliteit van de Rotterdamse wol, haakten bewoners Dina de Jong, Nel Roos, Margriet Kamst en Caroline Grootenboer een hooikist volgens een prachtig mozaïek patroon van Tinna Thórudóttir Thorvaldsdóttir, een textiel kunstenares uit IJsland. “Het patroon van Tinna vraagt een andere manier van haken, je krijgt een soort dubbele laag. Ideaal voor de hooikist!”, vertelt Caroline Grootenboer bevlogen. Dina en Nel, beide de 80 gepasseerd, maakten zich deze nieuwe haak techniek snel eigen. Caroline is dolenthousiast over de kwaliteit van de Rotterdamse wol: “De wol is iets stugger dan merino wol, maar de kleuren zijn prachtig. Je kan schitterende kleurencombinaties maken, zoals toegepast bij de hooikist.”

Kom zelf kijken!

Benieuwd naar de hooikist van Rotterdamse wol? Kom dan naar de tentoonstelling De Zachte Stad. Van 28 september t/m 26 oktober is de tentoonstelling gratis te bezoeken in cultureel en maatschappelijk centrum De Hillevliet, Hillevliet 90 in Rotterdam. Openingstijden ma t/m vr 8:30 – 16:00 uur.

Pendrecht aardgasvrij

Het is niet geheel toevallig dat de dames van de brei- en haakclub in de Huiskamer in Pendrecht een hooikist hebben gemaakt. De gemeente Rotterdam heeft de ambitie dat de meeste huizen en gebouwen in Pendrecht over 10 jaar geen aardgas meer gebruiken. Een enorme opgave, maar de wijk Pendrecht omarmt deze verandering. In de periode 27 oktober 2023 tot en met 12 april 2024 is de brei- en haakclub iedere vrijdag van 13:00-15:00 uur in de huiskamer in Pendrecht. Kom gezellig langs.

Kijk voor meer info op De Zachte Stad.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief