houten bokashi informatie paaltje in plantsoen met rode bloemen. Op de achtergrond een straat met rijtjeshuizen.
30 November 2023

Bokashi levert interessante resultaten op

Ook deze herfst verzamelen medewerkers van de gemeente Rotterdam weer grote bergen bladeren, waar we bokashi (bodemverbeteraar) van maken. Dat doen we al een aantal jaar en dat levert interessante inzichten op. Benjamin Mensinga vertelt:

Betere biodiversiteit en minder onderhoud


“Voor het derde jaar op rij houden we de perkjes waar we bokashi gebruiken nauwlettend in de gaten en vergelijken die binnen hetzelfde perk waar het niet ligt. De voordelen van bokashi zijn duidelijk zichtbaar. Met het blote oog zie je dat daar geen planten meer uitvallen, dat ze beter groeien en meer bloesem geven. Allemaal erg goed voor de biodiversiteit. Ook hoeven we die plekken minder vaak water te geven én er is minder onkruid. Wat betekent dat daar ook minder onderhoud nodig is.”

Meer bodemleven zorgt voor betere grondstructuur


“We namen ook monsters uit de bodem en vergeleken die met monsters zonder bokashi. Wat blijkt: de structuur is positief veranderd door het bodemleven. Meer wormen zorgen voor een betere structuur van de grond. Op die manier wordt water effectiever opgenomen en groeien wortels beter.”

Verder onderzoek naar micro-organismen en vocht- en zuurstofgehalte


“We gaan nog steeds door met onderzoeken. Samen met de Universiteit van Wageningen bekijken we op microscopisch niveau hoe het is gesteld met de micro-organismen. Daarnaast hebben we sensoren in de grond gedaan om meer details te krijgen over het zuurstofgehalte en vochtgehalte in de grond. Zo kunnen we na hevige regen zien hoe snel de bodem het water opneemt op plekken mét en zonder bokashi.”

Meer lezen over bokashi?

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief