Over de HER

Als het aan de Gemeente Rotterdam ligt, bestaat afval in de toekomst niet meer. Dan is afval een grondstof. We werken toe naar een circulaire economie. Dat betekent: minder spullen kopen, spullen maken die langer meegaan en minder spullen wegdoen. En alles wat je wegdoet, wordt hergebruikt.

Milieupark + De HER is hét grondstoffencentrum van Rotterdam, waar hergebruik, onderwijs, creativiteit en ondernemerschap centraal staan. Hier kunnen Rotterdammers vanaf begin 2025 hun gebruikte materialen en spullen weggeven op het milieupark en zien hoe ondernemers in De HER deze grondstoffen verwerken tot waardevolle nieuwe producten. Niet alleen het gebouw zelf, maar ook de inrichting is grotendeels circulair. De HER is een unieke plek met nu al een bijzondere geschiedenis. Of je nu ondernemer, student of inwoner bent: bij Milieupark + De HER bouwen we samen aan een duurzame toekomst voor onze stad. 

Wat en waarom De HER?

De gemeente brengt circulariteit op allerlei manieren naar de Rotterdammer. Bijvoorbeeld door het bouwen van een nieuw milieupark met circulair centrum aan de noordrand van Rotterdam. Rotterdammers kunnen hier hun afgedankte spullen en materialen inleveren bij het milieupark. Of ze geven ze weg op het doorgeefplein wat grenst aan circulair centrum De HER. De HER is een plek waar je kunt zien, leren en ervaren wat circulariteit is. 

De gemeente wil circulair bewustzijn en gedrag van de Rotterdammers stimuleren. We laten zien hoe je je spullen langer kunt gebruiken. Maar ook dat van ‘ons’ afval dat in de milieuparken terechtkomt, nieuwe spullen gemaakt kunnen worden. Want als we onze spullen langer gebruiken en nieuwe spullen maken van de oude, is dat beter voor het milieu. En voor ons!

In De HER kunnen circulaire makers zich ontwikkelen. Circulaire ondernemers kunnen zich er vestigen. Er is veel aandacht voor educatie. Schoolklassen zijn welkom voor een excursie. Scholieren en studenten vinden er circulaire leer-/werktrajecten, stageopdrachten en onderzoeksplekken. Er komen werkplaatsen waar met de grondstoffen van Rotterdammers andere mooie spullen gemaakt worden. En er is ruimte voor een hapje en een drankje.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Team De HER via De-HER@rotterdam.nl.

Plattegrond

Zien welke ruimtes we verhuren in De HER?

Circulaire bouw

De gemeente bouwt Milieupark + De HER zoveel mogelijk circulair, dus van gebruikte materialen. Het gebouw van De HER was jarenlang een laboratorium in Delft. Dat pand is helemaal uit elkaar gehaald en verhuisd naar Rotterdam. Op de Bovendijk krijgt het na de opbouw een nieuwe functie; die van circulair centrum.

Het mooie is dat de materialen hun waarde behouden. We hebben dus geen energie en nieuwe grondstoffen nodig. We doen het met wat we al hebben. Dit beperkt de CO2-uitstoot en voorkomt verdere uitputting van de aarde. 

De eerste stap in circulair bouwen is om te kijken welke materialen er al zijn en hoe deze weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Met het donorgebouw uit Delft kregen we een grote hoeveelheid hergebruikt materiaal. Alle informatie van de onderdelen staat in een materialenpaspoort. Na verwerking in het nieuwe gebouw wordt het materialenpaspoort bijgewerkt. Zo kunnen we ook in de toekomst het gebouw weer demonteren en ergens anders opnieuw op bouwen. Een eindeloze cyclus dus.

Bouwpartners

De bouw van het nieuwe milieupark en De HER wordt gerealiseerd met de volgende partners: BAM Bouw en Techniek, N3O architecten, Ingenieursbureau BOOT, BBN Adviseurs, Adviesbureau DGMR, GKB, Raadgevende Ingenieurs IMD, Roelofs, Sweco, Vic Obdam, Yuverta, Retro Bridge, BAM Advies & Engineering, Adex Groep, Prince Cladding Obdam BV, Peinemann, Murre – De Visser, Van Delft Groep, BAM Modulair, Verwol, Orange Climate, Van der Padt Deuren BV, Werkse! en De Bende. 

Word een HERgebruiker

Ben jij een duurzame ondernemer met ervaring, of wil jij je als startende circulaire maker verder ontwikkelen? Waar je ook staat: bij De HER is plek voor iedereen die mee wil bouwen aan een circulair Rotterdam. 

 

Beeld: Jan van der Meijde

Lees Meer

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo