Bekijk ze hier terug:
6 aflevering Studio Circulair

In Studio Circulair namen we je zes weken lang mee in verschillende circulaire onderwerpen. Samen met inspirerende ondernemers, vooruitstrevende bewoners en aanstormende artiesten gaven we de donderdagavond een gouden randje.

TERUGKIJKEN:
Aflevering 6: CIRCULAIRE KANSEN IN CORONATIJD – HET CIRCULAIRE NORMAAL (2 JULI)

De laatste aflevering van dit seizoen. We keken niet terug maar vooruit. Met Lorenzo Elstak van ‘Ikbenwij’ en Michel Driessen, directeur van het oer-Rotterdamse en tegelijkertijd grote internationale familiebedrijf Verstegen Spices & Sauces. Naast deze twee gasten was ook gouden reporter Chaimae live in de uitzending. En zagen we een speciaal video-optreden van wethouder Duurzaamheid Arno Bonte.

Aflevering 5: VERPAKKINGEN – TIJD OM VERPAKKINGEN AAN TE PAKKEN! (25 juni)

De maaltijdbezorgers en koeriersdiensten hadden het nog nooit zo druk. Al die spullen komen helaas in heel veel onnodig verpakkingsmateriaal. Bestel jij er ook lustig op los of ben je die bergen plastic en karton inmiddels goed zat?

Met één klik laat je tegenwoordig alles in no time naar je voordeur brengen. En dat is te merken ook: sinds de coronacrisis wordt er in Rotterdam 10% meer restafval en 35% meer grofvuil opgehaald. Een groot deel daarvan bestaat uit onnodige dozen, plastic en piepschuim. Hoog tijd om al die verpakkingen eens stevig aan te pakken! Dat doet Emma Lesuis in de vijfde aflevering van Studio Circulair met duurzaamheidsmanager Floor Uitterhoeve van McDonald’s en twee ondernemers met verpakkingsvrije idealen: Jouri Schoemaker van Pieter Pot en Tine Bakia van Packback. En verder: gaat reporter Chaimae Fadis op pad met een ‘goudtransport’ en hebben we gouden tips voor een plasticvrij leven!

Aflevering 4: Circulair (ver)bouwen – MATERIALEN ZIJN GOUD WAARD (18 juni)

Wist je dat de bouwsector verantwoordelijk is voor 66% van al het afval in Nederland? In deze aflvering van Studio Circulair onderzoeken we daarom wat er nodig is om circulair te (ver)bouwen. We kijken daarbij niet alleen naar de rol van architecten, ontwikkelaars en de gemeente.

Hoor daar bonkt het circulaire hart van de stad! Rotterdam bouwt stevig door. Tot 2040 moeten er 40.000 woningen bij komen in de Maasstad. Maar lukt dat ook duurzaam? Bouwen we alles nieuw, of krijgen oude panden ook een nieuwe kans? En hoe halen we de maximale waarde uit materialen? Emma Lesuis bouwt in de vierde aflevering van Studio Circulair een stevig gesprek met architect Robert Winkel, Fense Berkhof van Woonstad en Cedrique Steenkamer van de gemeente Rotterdam. En verder: neemt reporter Chaimae Fadis een kijkje bij de circulaire sloop van Theater Zuidplein en hebben we gouden tips voor de circulaire klussert!

Aflevering 3: Rotterdams groen – HOT TOWN, CIRCULAIR IN THE CITY (11 juni)


In deze aflevering onderzoeken we waarom groen zo belangrijk is voor de stad. En dat bedoelen we in dit geval letterlijk: hoeveel planten staan er bijvoorbeeld in jouw tuin, tegen je gevel of op je balkon of dak? En is dat eigenlijk wel jouw verantwoordelijkheid?

Door klimaatverandering wordt het steeds warmer en droger in de stad. Dat merkt iedereen: van de exoten in diergaarde Blijdorp tot in de woonkamer of op kantoor. De oplossing? Groen, groen en nog eens groen. Wist je dat een grote boom bijvoorbeeld gelijk staat aan tien airco’s? Presentatrice Emma Lesuis ‘boomt’ erover met Tania Oudegeest van Diergaarde Blijdorp, de gebroeders Groen en Marja Versteeg van Stadskwekerij de Kas. Met verder: gouden tips voor het aanleggen van je eigen geveltuin en een nieuwe reportage van Chaimae Fadis met de enige echte stadsecoloog van Rotterdam.


© fotografie: midden – Nicky do Rosario

Aflevering 2: hoe circulair is jouw kledingkast? (4 juni)

In aflevering twee duiken we in de wereld van ‘fashion en fabrics’. Als Rotterdammers lopen we er graag modieus bij. Duurzaamheid staat daar nog niet altijd voorop. Vandaar de vraag: hoe circulair is jouw kledingkast eigenlijk?

Veel Rotterdammers grepen de lockdown aan om hun kledingkast eens stevig overhoop te spitten. De afgelopen weken werd er wel 12% meer kleding ingezameld. Maar wat gebeurt er met die spullen nadat je ze weggooit? Kan kleding eigenlijk niet veel duurzamer? En heb je eigenlijk wel zoveel nodig? Presentatrice Emma Lesuis bespreekt het met Rotterdams mode icoon Joline Jolink, de innovators van Eigendraads en Kristel Kristelijn van het oer-Hollandse en oer-duurzame Zeeman. Uiteraard ook weer een reportage van Chaimae. Dit keer bij De Wasserij, dé fashion hub van Rotterdam.

Aflevering 1: Wat is het recept tegen voedselverspilling? (28 mei)

Ieder jaar gooien we miljoenen kilo’s eten weg in Nederland. Wat? Dat moet toch anders kunnen?! Zeker, en dat kan het ook! In deze aflevering van Studio Circulair onderzoeken we wat het recept is tegen voedselverspilling. Dat doen we o.a. met zero-waste horeca innovator Jack Bean, de enige echte Rotterdamse patatkoning Rocco Ladage en een reportage bij de vrijwilligers van Groenten zonder grenzen.


© fotografie: links – Maarten Laupman, midden – Jan de Groen, rechts – Marc Blommaert.

INTERVIEWS

             

MIS NIKS!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste circulaire nieuws? Volg ons op social media:

Of meld je aan voor de Rotterdam Circulair-nieuwsbrief.

TEASER

Studio Circulair is een productie van: