Geposeerde foto van Marion van der Schaft in haar huis. Marion staat achter een houten stoel, op de achtergrond staan twee antieke houten kastjes.
7 April 2023

De kringloopvondsten van Marion

Zelf je steentje bijdragen aan een betere wereld is niet alleen zinvol, je bespaart er ook flink wat geld mee en het is vaak nog leuk om te doen. Marion van der Schaft (67) uit de Anna Paulownastraat in het Oude Westen in het centrum van Rotterdam is een inspirerend voorbeeld van hoe het anders kan. De inrichting van haar woning is grotendeels vintage en gevonden in haar eigen straat. Vinden, repareren, veranderen en mooier maken is de ‘Marionmethode’.

De gerenoveerde bovenwoning is met smaak ingericht. Stoelen, lampen, vloerkleed, kastjes, leunstoelen en een enorme geglazuurde aardewerk pot. Marion vindt het bij het grofvuil of de afvalcontainer in haar eigen straat.  Van een half houten bed maakt ze een bankje, van een gevonden houten rolgordijn heeft ze tochtstrippen gemaakt voor onder haar deuren en een isolatiesysteem voor de bovenramen met enkelglas in haar keuken. Het warmteverlies is zo een stuk minder.

 

Van (groot)ouders op dochter

Het vinden van bijzondere spullen en het opknappen zit in haar genen. Ze herinnert zich dat haar vader soms wat soldeerde, fietsen opknapte of zijn brommer repareerde. Marion zat er als kind graag met haar neus bovenop. Ze wilde weten hoe alles in elkaar zat.  Een oude klok die haar opa op straat vond, werd door haar vader en opa opgeknapt. “Opa maakte de houten kast voor de klok en mijn vader kreeg het uurwerk aan de praat. De klok uit de jaren 40 hangt nu bij mij thuis.”

Marion vindt het opknappen van oude spullen leuk om te doen. Of het nu gevonden bijzettafeltjes zijn van Ikea, een ooit donker gebeitste stoel van voor de oorlog of een kroonluchter. Ze zet er haar tanden in om het tot in de puntje te repareren. Aan de lamp ontbraken bijvoorbeeld enkele pegels en bakjes. Marion: “Marktplaats biedt dan uitkomst.” Ze vindt er pegels en nieuwe bakjes. “De verkoopster bezorgde de spullen bij me thuis. Ze vond het te gek dat haar onderdelen zo’n goede bestemming kregen en verkocht de spullen bijna voor niets.”

 

Wat kun je nog meer zelf doen?

In de ranke plankjes, vintage uit de jaren vijftig en van een vlooienmarkt, heeft Marion een serie boeken staan. Ze haalt de boeken gratis bij Leeszaal West* aan het Rijnhoutplein. Leest ze en brengt ze dan vaak weer terug.

Ook haar kleding en schoenen zijn vintage. Op de markt vindt ze tweedehands blouses, jurken, jassen en schoenen. Ze is niet van de mode, maar heeft oog voor kwaliteit. Dat heeft ze ook van huis uit onbewust meegekregen. Haar oma zat het liefst achter de naaimachine. Marion: “Mijn oma werkte tot de jaren dertig als hoofdcoupeuse bij C&A en maakte later ook onze kleding. Ze was niet van de vierseizoenenmode. Ook ik kijk naar wat ik mooi vind.”

Marion haalt een paar zwarte leren enkellaarzen uit het schoenenrek. Ook vintage. Ze heeft de hakken en de zool laten vervangen bij de leerwerkplaats van Benjamin in de Batavierenstraat. Opknappen, poetsen en de laarzen kunnen weer jaren mee. Is ze op haar spullen uitgekeken dan gaan het terug de kringloop. Marion brengt ze naar kringloopwinkel, het Ruilpunt** in de Gaffelstraat of geeft ze weg. Te mooi en te goed om weg te gooien.

 

Wat levert het op?

Door minder spullen en kleding te kopen spaart Marion niet alleen veel geld uit, maar levert ze ook een bijdrage aan het klimaat. Milieu Centraal berekende dat als iedere Nederlander drie kledingstukken per jaar minder koopt, we hiermee net zo veel CO2 zouden besparen als wanneer 2,1 miljoen mensen een jaar lang vegetarisch zouden eten.

 

Creatief tijdens corona

In de woonkamer hangt een abstract borduurwerkje. Streepjes, blokjes en zigzagmotieven. Het is een vondst van de rommelmarkt. En dit borduurwerk inspireerde haar. Tijdens de lockdown bracht ze de tijd met plezier door met borduren. Het garen dat van haar moeder was geweest, had ze al in huis. Ze heeft verschillende voorstellingen gemaakt en alles zonder patroon.

Enthousiast laat Marion nog meer zien. Er staat een parapluplant. Het was een paar jaar geleden nog een verwaarloosd weesje, gevonden op straat en nu flink groot. De plant krijgt water uit de dakgoot. Een klein emmertje bengelt aan een touw. Hier wordt geen druppel water verspild. Marion: “Ik keek waar het meeste regenwater van het dak naar de goot loopt.” Ze hijst het emmertje, vol water, omhoog en zegt: “Het is heel simpel, maar je moet het wel zien.”

*Bij Leeszaal West aan het Rijnhoutplein kun je boeken brengen en meenemen. Er is een grote en mooie gesorteerde collectie.

**Het Ruilpunt aan de Gaffelstraat is een winkel zonder geld. Je kunt er spullen en diensten ruilen. Je kunt gratis lid worden en dan mee doen. Meer weten? Ga naar Aktiegroep Het Oude Westen.
Daar is ook een leuk filmpje terug te vinden.

De stad Rotterdam wil minder afval, minder schadelijke uitstoot en in 2050 als stad volledig ‘circulair’ zijn, maar wat is dat en wat houdt dat in? In veel Rotterdamse wijken zijn bewoners al lang bezig met het verstandig inkopen van spullen en zeer bedreven in repareren en ruilen van dingen en diensten. Met enige regelmaat gaan we in gesprek met een Rotterdammer over ‘circulair handelen’.

 

Tekst: Annemarie Sour

Fotografie: Ludo de Goede

 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo