Portretfoto van Sandra van der Lee, gekleed in een oranje bouwjas, witte helm. Sandra staat in een grote lege loods.
28 September 2023

‘De maatschappij heeft een afslag gemaakt naar overconsumptie. Maar waarom?’

Circulaire denken en handelen biedt elke economie, en dus ook die van Rotterdam, talloze voordelen. Producten worden niet verbrand of vernietigd maar worden (her)gebruikt. Met als voordeel dat we de grondstoffen niet meer uit het buitenland hoeven te halen. Circulair is dus goed voor de economie én het milieu. Sandra van der Lee is circulair manager bij Dura Vermeer en heeft van circulariteit haar werk gemaakt.

“Ik kom uit een boerenfamilie, waar bij wijze van spreken een houten plank vol stront nog niet werd weggegooid. Als kind ging ik langs de deuren als er weer een olietanker gezonken was. Ik was door mijn opvoeding toen al maatschappelijk bewust.

Ergens hebben we als maatschappij een afslag gemaakt naar overconsumptie. Maar waarom? En hoe keren we dat om? Om dit soort sociale en maatschappelijke vraagstukken beter te begrijpen, ging ik bestuurskunde studeren. Maar dat was voor mij nog niet concreet genoeg. Met een master Industrial Ecology kreeg ik ook inzicht in de praktische, toegepaste kant van deze vraagstukken.

Ik besef nu in mijn werk als Circulair Manager bij Dura Vermeer hoe belangrijk dat is. Als je het alleen maar vanuit theorie aanvliegt, blijft alles nog tien jaar hetzelfde. Zo verdergaan, kan gewoon niet. En het is niet logisch. We maken iets, we zorgen dat het zijn waarde verliest en dan kost het vervolgens ook nog geld om ervan af te komen. Terwijl het vanuit alle perspectieven veel interessanter is om het zijn waarde te laten behouden.”

Fotografie: Dura Vermeer

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo