“Het is belangrijk om bewoners te benaderen met één verhaal”
Van 11 november tot en met 17 november vindt de Nationale Klimaatweek plaats. In die week organiseren bewoners, bedrijven en gemeenten in het hele land activiteiten voor een beter klimaat. Natuurlijk doet Rotterdam ook mee. En dan niet vanuit één afdeling; er zijn verschillende teams binnen de gemeente betrokken, waaronder Circulair. Enerzijds hartverwarmend, zoveel enthousiasme. Anderzijds leidt het tot uitdagingen rond samenwerken en afstemmen.
Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseren bewoners, bewonersinitiatieven, organisaties, bedrijven en de gemeente zelf allerlei activiteiten in de stad: van een klimaatwandeling op het Noordereiland tot een workshop door een fietsenmaker om kleine reparaties aan je fiets zelf te kunnen doen. “In 2023 was de eerste editie”, vertelt Sadaf Ahmadi, die als interimmanager vanuit BRIM bij de Klimaatweek betrokken is. “Toen bleek meteen al hoeveel mensen binnen de gemeente intrinsiek gemotiveerd zijn om iets voor het klimaat te doen. Collega’s vanuit het team Duurzaamheid deden mee, maar ook vanuit Klimaatadaptatie, Circulair en Klimaatrechtvaardig Rotterdam, het voormalige ICAR. Hun enthousiasme verspreidde zich als een lopend vuurtje door de organisatie.”
Raakvlakken tussen klimaat en circulair
Ook het team van Rotterdam Circulair was vorig jaar betrokken bij de Klimaatweek, net als dit jaar. Naoual Loiazizi, transitieregisseur bij Circulair, vindt het belangrijk om tijdens deze week ook de circulaire economie zichtbaar te maken. “Er zijn namelijk heel veel raakvlakken tussen circulair en klimaat. Circulair overlapt met beleidsterreinen als minder energiegebruik, maar bijvoorbeeld ook met gezonde leefomgeving. Verbindingen daartussen leggen is heel belangrijk, ook richting bewoners. Want al die beleidstermen doen er eigenlijk niet toe. Of iets nou onder ‘klimaat’ of ‘circulair’ valt, het gaat erom dat we bewoners er onderdeel van laten zijn. Dat we laten zien: ook jij kunt bijdragen.”
Ieder heeft zijn eigen belang
Het samenwerken met collega’s uit zoveel verschillende teams is niet altijd eenvoudig, merkten beiden. Er is op dat gebied veel geleerd van de eerste editie. “Er was veel enthousiasme, maar het ontbrak aan overzicht en coördinatie”, blikt Naoual terug. “Daardoor zat er ook weinig samenhang in het programma, waardoor het lastig te ‘verkopen’ was via communicatie. Met als gevolg dat de opkomst tegenviel.” Dat moest dus anders. Een belangrijk verschil met vorig jaar is dat Sadaf dit jaar is aangesteld als projectmanager Nationale Klimaatweek voor de gemeente Rotterdam. “Ik ben verantwoordelijk voor het ontwikkelen van een samenhangend programma vanuit de verschillende invalshoeken. Daarbij zorg ik voor overzicht en een goede samenwerking tussen alle partijen.” Dat begon afgelopen zomer met een brainstormsessie met alle collega’s die vorig jaar ook betrokken waren; zo’n twintig mensen. Sadaf: “Het overleg ging alle kanten op, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen idee en belang. Daarom heb ik vervolgens een kernteam gevormd van zeven collega’s, elk vanuit een ander thema. Eén keer per week komen we samen om te brainstormen, overleggen en afstemmen. En één keer per maand hebben we een breder overleg.”
‘Besparen’ is de essentie
Een ander verschil met de vorige editie is dat er nu een centraal thema is gekozen. Naoual: “We hebben allemaal onze eigen afdelingsdoelen en onze eigen manier van werken. Maar we doen daarvoor wel allemaal een beroep op de stad, we vragen iets van de bewoner. Om die bewoner niet te overspoelen met allerlei boodschappen, is het belangrijk om te zorgen voor één verhaal. Dus niet redeneren vanuit je eigen programma, maar vanuit het einddoel: duurzaamheid als middel om de stad aangenamer te maken.” Sadaf vult aan: “Klimaat, duurzaamheid, circulair – niet elke Rotterdammer weet precies het verschil tussen al die termen. Voor het thema hebben we daarom gekeken naar waar het nou in essentie om gaat, en dat is wat ons betreft: zuinig omgaan met energie, de natuur en grondstoffen. Daarom hebben we het thema ‘besparen’, gekozen, met als titel “Bespaar hier en daar”. Daarmee benadrukken we dat je ook met kleine stappen een groot verschil kunt maken.”
Het gaat om een duidelijk verhaal
Naast coördinatie en een gezamenlijk thema is er nog een cruciale factor voor succesvol samenwerken met verschillende teams, vertelt Naoual. “Geven en nemen is echt essentieel. Het thema van de klimaatweek, besparen, dekt voor ons bijvoorbeeld niet helemaal de lading. Circulair betekent ook kiezen voor geen nieuwe, of betere grondstoffen. Maar het is wél een duidelijk verhaal en daar gaat het om.” Het team Circulair wil tijdens de Klimaatweek vooral laten zien wat er al allemaal in de stad gebeurt, in plaats van zelf activiteiten te organiseren. “We hebben maar liefst zeven wijkinitiatieven bereid gevonden mee te doen, verspreid over Noord en Zuid. Niet dat die circulaire Rotterdammers dat wat zij doen ‘circulair’ noemen, maar stiekem is dat het wel. Ze repareren, upcyclen, hergebruiken. Op de Kruiskade, met zijn vele eettentjes, is er bijvoorbeeld een workshop ‘tassen maken van rijstzakken’.” Sadaf: “Daarbij focussen we dit jaar meer op de call to action, in plaats van alleen informatie te geven. We willen dat mensen na een activiteit denken: oké, hier kan ik iets mee.”
Gouden tip: stel een projectmanager aan
De dames hopen natuurlijk op een succesvolle Klimaatweek, met een grote opkomst. Aan de voorbereiding zal het in elk geval niet liggen. Voor Sadaf is de week geslaagd als de activiteiten impact hebben, als mensen er echt iets mee gaan doen. “Dat kunnen kleine stappen zijn hè, je hoeft niet meteen de wereld te veranderen.” Naoual: “Ik wil de geleerde lessen van de Klimaatweek meenemen bij andere evenementen in de stad. Dat is dan al een succes op zich.” Gevraagd naar een tip aan andere teams die graag multidisciplinair willen samenwerken aan een overkoepelend doel, noemt
Naoual meteen de rol van Sadaf. “Vorig jaar deden we de Klimaatweek er allemaal een beetje bij. Nu maakt Sadaf er als projectmanager echt tijd voor vrij. Die coördinerende en afstemmende rol, een spin in het web, is fijn.” Volgens Sadaf is vooral flexibel zijn, openstaan voor elkaars ideeën belangrijk. “Dat bevordert de samenwerking. Doordat wij zo effectief samenwerken, vergroten we de impact van onze activiteiten. En, misschien nog wel belangrijker, we benadrukken ermee dat duurzaamheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.”
Karen Jansen, team Duurzaamheid:
“In het kernteam besteden we totaal geen aandacht aan wie van welke afdeling is. Daarom werkt het zo goed. We zijn alleen maar bezig met wat we met elkaar willen bereiken.”
Michel Timmermans, GGD Rotterdam-Rijnmond:
“Als GGD organiseren we ook een evenement tijdens de Nationale Klimaatweek. Het is superhandig dat wanneer ik vragen heb – bijvoorbeeld over een aanmeldpagina, of de communicatie – ik bij één persoon terechtkan, namelijk Sadaf.”
Naomi van der Plas, team Schone Stad:
“Een succesfactor is dat we heel regelmatig bij elkaar komen. Elke week zitten we wel even met het kernteam om tafel. Soms maar een halfuurtje, maar daarmee houd je iedereen scherp.”
Wessel Veenman, Rotterdams Weerwoord:
“Ik vond het slim om aan het begin iedereen bij elkaar te zetten: wat kan elke discipline bijdragen? Daardoor staat er nu een veel diverser programma dan wanneer dit bijvoorbeeld alleen door Circulair of Duurzaamheid georganiseerd zou worden.”
Leuk Reageren