“Ik denk dat mensen zich pas realiseren wat ze hebben, als het er niet meer is.”
Midden in het centrum van Rotterdam opende op vrijdag 29 november de tentoonstelling Minder, Beter, Langer, Opnieuw. Tussen de etalages die mensen verleiden met aanbiedingen in aanloop naar de feestdagen, worden bezoekers van de Centrale Bibliotheek uitgedaagd om juist mínder te kopen. Want hoe kun je feestvieren en tegelijk goed voor het milieu zorgen? Kortom: hoe wordt duurzaam leven leuk?
Samen delen
Bezoeker Mimi vertelt, terwijl ze een blik werpt op de feesttafel op de begane grond, dat ze al heel goed weet dat duurzaam leven leuk kan zijn. Ze vond via Centraal Wonen een huis in een woongemeenschap waar ze met veel plezier woont én spullen deelt. “Het idee van Centraal Wonen is ‘samen doen wat samen kan’”, vertelt ze. “Iedereen heeft een eigen woning, maar dingen als gereedschap, een wasmachine en de tuin worden gedeeld. Dat is hartstikke leuk. En ook gezellig!”
Upcyclen
De tafel die Mimi – en andere voorbijgangers – nieuwsgierig maakt, is gedekt met verrassende voorwerpen van Rotterdamse bedrijven en creatievelingen. De boodschap: minder nieuwe spullen, toch een rijk gedekte tafel. Want feestversiering kun je ook van duurzame en tweedehands materialen maken. Door te upcyclen, bijvoorbeeld.
Iris kwam eigenlijk alleen even iets printen toen ook haar oog op de feesttafel viel. Ze legt uit dat upcyclen “iets nieuws maken van oude spullen” betekent en dat ze dat zelf ook doet. “Laatst maakte ik een rok van een oude jurk die ik niet meer droeg. Dan gaat het toch weer langer mee.”
Toch is de verleiding moeilijk te weerstaan en koopt Mimi vaker nieuwe spullen dan ze zou willen. “Maar, ik gooi dan weer niet snel dingen weg”, zegt ze. “Misschien ben ik wel een beetje een hoarder, want ik denk altijd dat spullen die ik niet gebruik toch later nog van pas gaan komen. Ik heb kleding die ouder is dan twintig jaar. Dat is ouder dan mijn dochter!”
Alleen samen worden we circulair
Iris vindt de tentoonstelling een goed initiatief, “maar als bedrijven blijven produceren is het wel vechten tegen de bierkaai”, zegt ze. Ze legt uit dat het dan extra moeilijk is om de consumenten aan te sporen om meer te hergebruiken. Iris: “Ik denk dat mensen zich pas realiseren wat ze hebben, als het er niet meer is. Als het geld op is, of als bedrijven het niet meer aanbieden.”
“Zo lang het kan, kopen mensen toch makkelijk nieuwe dingen”, zegt ook Mimi. “Als kinderen, of kinderen van vrienden een huis kopen, dan willen ze tegenwoordig alles helemaal nieuw en in hun eigen smaak. Toen ik jong was, was daar het geld nog helemaal niet voor. Nu verdienen mensen meer, omdat ook steeds meer vrouwen werken. Ze hebben er geld voor, en dat moet blijkbaar rollen.”
Als het aan bezoeker René ligt, moet het bedrijfsleven en de overheid daar veel meer in doen. “Zeker als we in 2050 helemaal circulair moeten zijn”, zegt hij. Als consument draagt hij zijn steentje al bij. “Black Friday vermijd ik helemaal. Ik koop tweedehands, ik doe veel aan hergebruik en aan hernieuwbare energie. Er is eigenlijk niets in het leven waarbij ik níet nadenk over hoe het duurzaam kan.” Als het even kan, spreekt hij anderen er ook op aan. “Maar niet teveel hoor. Dat schrikt af. Het heeft geen zin om mensen te willen overtuigen als ze er nog helemaal niet mee bezig zijn.”
De tentoonstelling Minder, Beter, Langer, Opnieuw is nog tot en met 12 januari 2025 te zien in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam.