Want wat is circulair eigenlijk? Je kunt kleding repareren, compost maken van groenteresten, een tafel maken van sloophout, of afval scheiden. Heel verschillende dingen, allemaal circulair. “Voor mij betekent het eigenlijk heel simpel: nieuw leven geven”, zegt Jenthen. Iets dus niet veroordelen tot de prullenbak, maar opnieuw waardevol maken zodat het nog een ronde mee kan.
Jenthen Martina maakt Rotterdam circulair
Het aantal Rotterdammers dat Jenthen Martina in de afgelopen jaren sprak, is groter dan hij op kan noemen. Voor Stichting IKBENWIJ vraagt hij buurtbewoners regelmatig het hemd van het lijf om erachter te komen wat er speelt in de stad. En wat hij kan doen om hen te verbinden en circulaire ideeën te versterken. Vandaag draaien we de rollen om en zit Jenthen zelf op de praatstoel. Hij vertelt over het project WIJ-Circulair, zijn motivatie, ambities en wat circulair voor hem betekent.
WIJ-Circulair
Door zijn mode-opleiding kwam Jenthen zo’n vier jaar geleden in aanraking met de vervuiling die achter onze kleding, vooral spijkerbroeken, schuilgaat. Hij besloot er iets aan te doen en startte een inzamelactie. Stapels oude spijkerbroeken toverde hij om tot nieuwe kledingstukken en -accessoires. Toen Jenthen bij IKBENWIJ solliciteerde, was de stichting op de hoogte van zijn circulaire actie. “Toen werd me meteen gevraagd of ik ook voor WIJ-Circulair aan de slag wilde.”
Het doel van WIJ-Circulair is het stimuleren van circulaire ideeën in een wijk, die bewoners – met ondersteuning van WIJ-Circulair – zelf uitvoeren. “Dat begint met zoveel mogelijk mensen bij elkaar brengen en na laten denken over circulariteit”, zegt Jenthen. “We proberen daarin ook zoveel mogelijk jongeren te bereiken.”
Doelbewust
Waarom is dat zo belangrijk? Mensen samenbrengen en na laten denken over circulariteit? Veel mensen doen het immers al: afval scheiden, naar de kringloopwinkel gaan en oude spullen repareren. Jenthen: “Het klopt dat veel mensen al circulaire dingen doen zonder dat ze het misschien zo noemen, maar pas als je met zijn allen dezelfde taal gaat spreken, ben je doelbewust bezig en kun je het ook laten groeien.”
En dat is wat WIJ-Circulair wil bereiken. Als steeds meer mensen steeds bewuster met circulariteit bezig zijn, is de kans groter dat het blijft hangen. Bewoners hebben samen een doel en weten waar ze het voor doen. Dat is belangrijk om ideeën stand te laten houden, legt Jenthen uit.
WIJ-Circulair helpt hen vervolgens bij het opzetten van een kleine onderneming. “Dat is de volgende fase, nadat we genoeg gemotiveerde bewoners hebben gevonden. We zijn een soort steunpilaar, maar de bewoners moeten de onderneming uiteindelijk wel zelf dragen. Als een project staat, laten we het ook echt los.”