“Hoe sterk is de techniek van breien? En is gebreide stof net zo sterk als een spijkerbroek?” Inmiddels kan Rebekka Groeneveld, afgestudeerd TUD Industrieel Ontwerpen hier antwoord op geven. Tijdens haar 2-jarige masteropleiding ging zij aan de slag met breinaalden. Gedreven door de liefde voor mode en textiel wil ze de mode-industrie verduurzamen. Volgens Rebekka ligt de sleutel bij het breien, 3D breien om precies te zijn.
Voordelen van breien
Als we haar bellen is Rebekka – hoe kan het ook anders – aan het breien. “Of ze kan praten en breien tegelijk?”, is de vraag. Rebekka zet de industriële breimachine even stil om gepassioneerd te kunnen vertellen over haar onderzoek. “Breien kent zoveel voordelen; je kan een kledingstuk direct in vorm brengen. En dat is duurzamer dan de conservatieve productiemethodes. Je hebt namelijk geen materiaalverlies. En je reduceert het handwerk omdat knip- en naaiwerk niet meer nodig zijn. Als dat met een trui kan, waarom dan niet met andere kledingstukken?”
Zo sterk als… een spijkerbroek
Kenmerkte het breiwerk van Rebekka vroeger vooral “experimentele frutsels”. Voor haar studie pakte ze het professioneel aan. De sterkte testen werden afgenomen met verschillende soorten garen. Het was uiteindelijk haar vriend die haar attendeerde op de tentoonstelling De Zachte Stad. Een toevalstreffer. Rebekka ging aan de slag met Rotterdamse wol; tekenen, berekeningen maken, patroon bepalen, instellen handbreimachine. Vanaf nu is haar 3D gebreide spijkerbroek te zien in diezelfde reizende tentoonstelling.
Concessies
Met haar onderzoek wil Rebekka het gesprek aanwakkeren over nieuwe manieren van kleding produceren. “Het oog wil ook wat. Daarom is esthetiek ook heel belangrijk in deze discussie. Want zijn wij bereid om concessies te doen? Een spijkerbroek is sterk, stevig, robuust, gekleurd. Een jeans van wol, tja… die kriebelt, maar is wel lekker warm!”, lacht Rebekka.
Tentoonstelling De Zachte Stad nu in Hillesluis
De reizende tentoonstelling De Zachte Stad neemt je mee in de verrassende toepassingen van Rotterdamse schapenwol. De expositie is het resultaat van een onderzoek naar de kwaliteit van de wol door ontwerper Christien Meindertsma. In plaats van een saai rapport leverde zij een grote diversiteit aan prachtige producten op. Zo mooi, dat we dat aan zoveel mogelijk mensen willen laten zien.
Kom langs! Van 28 september t/m 29 oktober is de tentoonstelling gratis te bezoeken in cultureel en maatschappelijk centrum De Hillevliet, Hillevliet 90 in Rotterdam. Openingstijden ma t/m vr 8:30 – 16:00 uur.
Kijk voor meer info op: https://www.dezachtestad.nl/