De Rotterdam Marathon is een grootschalig evenement in de stad. Fotograaf: Joep Boute
20 September 2024

Nieuwe stap richting afvalvrije evenementen

De gemeente Rotterdam versobert vanaf 2026 de “om-niet-regeling” voor grootschalige gratis toegankelijke evenementen in de stad. Die regeling hield in dat organisatoren van deze evenementen kosteloos een beroep kunnen doen op de gemeente voor o.a. de schoonmaak van het evenemententerrein en de omgeving, het leveren van materiaal voor de schoonmaak en voor aanpassingen aan wegen, straten, kunstwerken etcetera. De gemeente stelt vanaf 2026 minder geld beschikbaar voor de schoonmaak van het evenemententerrein en de omgeving achteraf. En wil graag met huidige gebruikers van de regeling in gesprek om samen na te denken over de exacte invulling van de nieuwe regeling.

Stimuleren duurzame keuzes
De nieuwe regeling moet ervoor zorgen dat evenementenorganisatoren meer geprikkeld worden om zelf duurzame en circulaire keuzes te maken. In 2050 willen we namelijk een afvalvrije stad zijn. Dat betekent dat we er samen (overheid, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners) een verantwoordelijkheid hebben om bewuster om te gaan met grondstoffen, spullen en materialen en deze beter benutten.

Linda van Rij werkt bij de gemeente Rotterdam en is verantwoordelijk voor het verminderen van plastic in de stad. ,,Met de huidige regeling is er minder noodzaak voor organisatoren van grote evenementen om na te denken over een duurzame manier van ‘grondstofmanagement’. De gemeente zorgt immers gratis voor het inzamelen en reinigen. Met de nieuwe regeling is de evenementenorganisator zelf verantwoordelijk. We gaan ervanuit dat zij dan zoeken naar nieuwe, innovatieve manieren om met hun afval om te gaan. En goed nadenken hoe zij dit duurzaam kunnen verwerken en/of hergebruiken”

Samenwerken
Dat levert enorme voordelen op voor het klimaat, kansen voor de economie en waarde voor de Rotterdammers. Daarin werken zoveel mogelijk partners samen en delen kennis. De gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals hebben bijvoorbeeld al enkele evenementen ondersteund bij het omschakelen naar een duurzaam retourbekersysteem.


In gesprek met organisatoren en partners
Ook wordt een beroep op de om-niet-regeling in het kader van aanpassingen aan wegen en andere openbare werken zoals kunstwerken strenger bekeken in het vervolg. Het is nog niet bekend hoe de nieuwe om-niet-regeling eruit komt te zien. Eind dit jaar gaan we samen met eerdere gebruikers van de regeling in gesprek. Zij kunnen dan hun ideeën delen. Het College van Burgemeester en Wethouders neemt naar verwachting begin 2025 een besluit over de inhoud. In 2025 kunnen organisatoren nog gebruik maken van de huidige regeling. Advies aan organisatoren is wel om alvast na te denken hoe hun evenement in de toekomst zo min mogelijk afval creëert.
Wil jij meedenken? Of heb je advies nodig? Neem dan contact op met Joost Trines van Rotterdam Festivals.
 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo