Circulair is goed, goedkoop en leuk!
Waarom wil gemeente Rotterdam dat de stad circulair wordt? Door minder nieuwe spullen te kopen en spullen beter te ontwerpen en hergebruiken, is er minder Co2 uitstoot en putten we de aarde minder uit. Dat is goed voor het klimaat. Daarnaast is het ook goed voor je portemonnee. Tweedehands spullen zijn vaak goedkoper en als je langer doet met wat je hebt, hoef je minder vaak iets nieuws te kopen.
De bezoekers van de Liefde voor de Dingen dag geven bijna allemaal nog een derde reden: het is leuk! In het Buurtatelier knutselen kinderen en ouders met materialen die je normaal weggooit, zoals de schelpjes van pistachenoten. De deelnemers zijn het erover eens: het is veel creatiever om materialen te gebruiken die er al zijn, dan om met kant-en-klare knutselpakketjes iets te maken.
Een tas die niemand anders heeft
Even verderop bij een workshop in Het Wijkpaleis maken bewoners tassen van oude spijkerbroeken. Julia en haar moeder Monica ontwerpen hun tassen helemaal zelf. Julia’s tas is nog niet af, maar ze vindt hem nu al leuker dan wat ze in de winkels ziet: “Straks heb ik iets wat niemand anders heeft.”
Dat is precies waarom Angela deze workshop geeft. “Met kleding laat je je persoonlijkheid zien. Door te customizen wordt iets persoonlijk en uniek. Er is een grote markt voor en bij veel merken kun je al dingen aanpassen naar je eigen wensen.” In de workshop gaan deelnemers zelf aan de slag. Dat is een stuk goedkoper. “En recyclen is nu echt een trend”, zegt Angela.
Verven met bloemen en koffieprut
Even opladen na al dat maken, kan bij de circulaire lunch – met zelf geweekte kikkererwten en groenten van de markt. Ondertussen stromen de deelnemers voor de bomenwandeling binnen. Annelotte loopt mee omdat ze houdt van de natuur. “Ik vind het altijd leuk om te kijken wat ik nog meer kan doen met het afval uit mijn moestuin. Daar verf ik dan bijvoorbeeld kleding mee. Het lijkt me leuk om nu ook meer over bomen te leren.”
Een inspiratie voor Annelotte is modeontwerpster Serena Zom van Studio Nani, die haar kledingcollectie ook laat zien op de Liefde voor de Dingen dag. Serena werkt zo duurzaam mogelijk: ze gebruikt restpartijen stof en verft met natuurlijke materialen. “Ik verf met de overgebleven bloemen van bloemisten, maar ook met koffieprut, compost en boomschors. Ik wil laten zien dat duurzame mode heel mooi kan zijn.”