Rotterdam is op weg naar een samenleving zonder afval. En dus ook zonder plastic. De hoeveelheid plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Plastic is schadelijk voor de natuur, de dieren en de gezondheid van mensen. Met elkaar moeten we de hoeveelheid plastic(deeltjes) in het milieu fors omlaag brengen.
Retourbekers
De grote (gesloten) festivals tijdens Koningsdag werken met retourbekers van CircularPET. Tienduizenden feestvierders bezoeken deze festivals. Met een muntje krijgen zij een beker die ze weer inleveren als ze weggaan. Die bekers worden weer gerecycled tot… festivalbekers. De festivals die meedoen zijn: Kralingse Bos Festival, Kingsland Festival, Oranjebitter Festival, Containerbar Noord, Het Kroonjuweel en het Koningsdag Festival op de Binnenrotte.
Plasticvrije terrassen
Ook terrassen zijn zoveel mogelijk plasticvrij: geen rietjes, honingstaafjes of koekjesverpakkingen. Pak je graag een terrasje op Koningsdag? De plasticvrije terrassen herken je aan de speciale plasticvrij-terras-posters. Of kijk op plasticvrijterras.com.
Rotterdammers die een vergunning hebben aangevraagd voor en kraampje, hebben tips gekregen om hun kraam plasticvrij te houden.
WAT KUN JIJ DOEN? 9 GOUDEN TIPS
Voor feestvierders en snuffelaars: zo vier jij Koningsdag plasticvrij!
- Ga je eropuit in de stad? Neem een hervulbare beker of waterfles mee. Er zijn veel gratis watertappunten in Rotterdam. Kijk op: Watertappunten | Rotterdam.nl.
- Spullen kopen? Neem je en boodschappentas mee. Consuminderen is natuurlijk nog beter!
- Neem een drankje op een van de plasticvrije terrassen.
- Bezoek een van de festivals die werken met een retourbekersysteem.
De festivals die meedoen zijn: Kralingse Bos Festival, Kingsland Festival, Oranjebitter Festival, Containerbar Noord, Kroonjuweel en Het Koningsdag Festival op de Binnenrotte. - Toch ergens een verpakking gekregen tijdens Koningsdag? Gooi het dan in de prullenbak. Zo voorkom je dat het op straat belandt.
Voor verkopers op kleedjes en in kraampjes: zo verkoop jij plasticvrij!
- Verkoop je spullen op een kleedje of in een kraampje? Verpak ze niet, geef ze los mee aan de kopers.
- Verkoop je zelfgemaakte hapjes of drankjes? Doe dat dan ook verpakkingsvrij of bedenk eetbare verpakkingen. Vermijd plastic lepeltjes, vorkjes, roerstaafjes, bekers en flesjes.
- Opvallen met je kleedje of kraampje? Maak zelf iets creatiefs van oude kleding of papier. Gebruik geen ballonnen of andere plastic wegwerpitems.
- Spullen over aan het einde van de dag? Laat ze niet liggen. Breng ze naar een kringloopwinkel, milieupark of neem ze weer mee naar huis en gooi je afval in de prullenbak. Laat niets op straat liggen.
Stad zonder afval
Help mee om de stad schoon te houden. Dat kan via verschillende vrijwilligersorganisaties. Kijk op kleanupklup.nl of opzoomermee.nl.
Op eigen houtje aan de slag? Vraag opruimmaterialen via goedbezig.rotterdam.nl.