Op de hoge dijk van IJsselmonde, langs de A16, loopt de schaapskudde van Martin Oosterhoek. Die duurzame grasmaaiers houden niet alleen het gras kort, ze produceren jaarlijks ook zo’n 5.000 kilo wol. Dat ‘restmateriaal’ levert nauwelijks iets op en verdween grotendeels in de verbrandingsoven. Doodzonde vond stadsherder Oosterhoek. Hij trok aan de bel en vroeg aan de gemeente Rotterdam om een mooie bestemming voor zijn wol te vinden. Het gaat namelijk slecht met het klimaat en het milieu. Daarom is het belangrijk dat we zuinig omgaan met voedsel, spullen en materialen. Dus ook met wol.
Wolexpositie de zachte stad in foyer Podium Islemunda
“In onze foyer maak je altijd wat mee!”, quote website Podium Islemunda. Zo is er nu de wolexpositie “De Zachte Stad”. Laat je verrassen door de schoonheid van Rotterdamse schapenwol.
Maatpak, muts, meubelstof, deken en veel meer
In opdracht van de gemeente onderzocht ontwerper Christien Meindertsma de kwaliteit van Rotterdamse wol. Die overtrof alle verwachtingen: het is geen waardeloze berg afval. Meindertsma heeft er prachtige producten van gemaakt. Van maatpak tot wollen muts. Van deken tot meubelstof. Ook vilt voor in piano’s. En nog veel meer.
Kom zelf kijken!
Ben je benieuwd naar de spullen die van onze Rotterdamse wol zijn gemaakt? Neem dan een kijkje in de foyer van Podium Islemunda (Heerenwaard 17, Rotterdam). Van 2 tot 25 september is de reizende expositie De Zachte Stad te zien. De foyer is elke dag geopend van 10:00 tot 17:30 uur, behalve op maandag. Toegang is gratis. Kom en laat je inspireren over duurzame keuzes die jij kunt maken in het dagelijks leven om de stad en het milieu te sparen.
Kijk voor meer info op: https://www.dezachtestad.nl/