Stadsgesprek Rozenburg - Burgerberaad Klimaat
In 2030 moeten onze straten en wijken groener en gezonder zijn voor alle Rotterdammers. We zijn op de goede weg, maar er moet nog veel gebeuren. Daarom zoeken wij naar creatieve ideeën en oplossingen van Rotterdammers en organiseren wij een burgerberaad over het klimaat.
Circulair denken en doen kan enorm bijdragen aan een beter klimaat. In een circulaire stad gebruiken we materialen langer, beter en opnieuw. Zo verminderen we de uitstoot van broeikasgassen. Dat kan door het delen van bezittingen zoals een auto, maar ook door het slim hergebruiken van materialen en primaire grondstoffen.
Denk mee over het klimaat
In augustus vraagt het burgerberaad aan de stad om mee te denken via een online vragenlijst. Invullen kan tot en met 27 augustus. Ook praat het burgerberaad met Rotterdammers op straat om te horen wat zij belangrijk vinden voor het klimaat. Hiervoor zijn 3 stadsgesprekken:
- Woensdag 7 augustus van 12.00 tot 15.00 uur op de markt in Ommoord
- Woensdag 14 augustus van 12.00 tot 15.00 uur op de markt in Rozenburg
- Donderdag 15 augustus van 12.00 tot 15.00 uur op de markt in IJsselmonde
De leden van het burgerberaad gebruiken de uitkomsten van de vragenlijst en de straatgesprekken voor hun advies aan de gemeenteraad.
Maar... wat is een burgerberaad?
Een burgerberaad is een groep willekeurig gekozen mensen, die samen een representatieve afspiegeling vormen van onze stad. Voor het Rotterdamse burgerberaad is daarom twee keer geloot. Er zitten in totaal 117 bewoners in het Rotterdamse burgerberaad. Jong en oud, uit allerlei wijken en met verschillende achtergronden.
In zes bijeenkomsten komt het burgerberaad samen om kennis op te doen over het klimaat en samen oplossingen te bedenken voor een groenere en gezondere stad. Moeten bijvoorbeeld de hitte en wateroverlast in onze wijken worden aangepakt? Of willen we meer groen en energiebesparing? Hoe gaan we om met afval en andere restmaterialen?
De leden praten mee vanuit hun eigen ervaring als inwoner van Rotterdam. Het burgerberaad kan een beroep doen op experts en informatie opvragen. In het najaar brengen zij hun advies uit aan de gemeenteraad. De gemeenteraad beslist wat wordt uitgevoerd. Zo oefent het burgerberaad direct invloed uit op wat de gemeente doet aan het klimaat.
Lees hier meer over het Burgerberaad Klimaat in Rotterdam. Of kijk dit filmpje. En vooral: kom meepraten op 7, 14 en/of 15 augustus!